Rik Van Cauwelaert
Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

Volgens Antwerpse culturati scheelde het geen haar of Michel Vandenbosch, bekend van tv, radio en telex en bestuurder van de dierenrechtenorganisatie Gaia, won de Arkprijs van het Vrije Woord. In het verleden liet de inspiratie de organisatoren van deze prestigieuze onderscheiding wel vaker in de steek. Enkele jaren terug won een Vlaamse auteur de Arkprijs omdat die, volgens een Antwerps jurylid, een ‘ schoe’ waaif‘ had. Maar dit keer won de ernst het van de luim en koos de jury voor Ludo Abicht.

Dat Vandenbosch voor de prijs in aanmerking komt, zegt wel veel over het intellectuele debat in Vlaanderen. Want zo’n praatjesmaker moet H.L. Mencken voor de geest hebben gestaan toen hij poneerde: ‘Als A het waagt B te vervelen, lastig te vallen of schade te berokkenen onder het voorwendsel van B een beter mens te willen maken, dan is A een schurk.’

Michel Vandenbosch is een hedendaagse versie van de aflaatverkoper die zijn volgelingen een goed geweten verkoopt, niet door ze een pauselijke kwijting aan te smeren, maar door ze een Gaia T-shirt aan te lappen.

Tijdens de veelal gruwelijke slachtingen van honderdduizenden koeien en schapen ten gevolge van de MKZ-epidemie die talloze boerengezinnen op de rand van het failliet bracht, bleef Vandenbosch onzichtbaar. Nu de kwaal bijna is bezworen, geeft de Gaia-baas opnieuw present; deze keer met beklijvende beelden over misstanden in de varkenshouderij. En reken maar dat ze meermaals in de tv-journaals worden uitgesmeerd, want volkomen gratis ter beschikking.

De videobeelden van baldadige veehandelaars worden nog maar eens gerecycleerd. Omdat Vandenbosch, met zijn Betacam-tapes in het knuistje – beelden waarop juridisch nogal wat af te dingen valt – minstens een dertigtal ‘individuen’ voor de rechter wil slepen. Waarna de onvermijdelijke tournee van alle praatprogramma’s kan beginnen, tot groter heil van de T-shirtverkoop.

Intussen kwijnt de 21-jarige Antwerpse dierenrechtenactiviste Anja Hermans weg in de gevangenis. Zij werd einde maart door een Antwerpse rechter tot vijf jaar effectieve gevangenis veroordeeld omdat ze de hand zou hebben gehad in enkele brandstichtingen. Onlangs werd ze een tijdlang opgesloten in een isoleercel.

Hermans, die een psychiatrische voorgeschiedenis heeft, is intussen aan haar vierde zelfmoordpoging toe. Zij hoort niet thuis in de gevangenis. Dit slachtoffer van de bedotterijen van Gaia en andere Animal Liberation Fronts heeft dringend verzorging nodig.

Tot nog toe heeft geen van de dierenrechtenorganisaties zich om haar bekommerd. Ook Vandenbosch niet, die nochtans niet aarzelde zijn volgelingen op te trommelen voor het eigen proces tegen een tweetal Anderlechtse veehandelaars.

Wellicht hebben de Gaia-marketeers uitgemaakt dat enige bekommernis om het lot van Anja Hermans geen goede tv-beelden oplevert en dat het bovendien een funeste weerslag heeft op de verkoop van T-shirts.

Rik van Cauwelaert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content