27 en 28 september. Fortis wordt gedeeltelijk genationaliseerd. België pompt 4,7 miljard euro in het bedrijf, Nederland 4 miljard en Luxemburg 2,5 miljard. 3 oktober. Na beurstijd wordt bekendgemaakt dat de Nederlandse overheid Fortis Bank Nederland, ABN Amro en Fortis Verzekeringen Nederland voor 16,8 miljard euro koopt en uit Fortis Groep haalt. 4 en 5 oktober. In Brussel wordt beslist dat het Franse BNP Paribas 75 procent van Fortis Bank België verwerft en ook de Belgische verzekeringstak in handen krijgt. In ruil krijgt de Belgische overheid bijna 12 procent van BNP Paribas. In de beursgenoteerde Fortis Groep blijft alleen wat cash, de internationale verzekeringen en de meest risicovolle kredieten over. 6 oktober. De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) schorst de handel in het aandeel Fortis Groep. Ondertussen kondigt de Europese Commissie aan dat ze de overname van Fortis België door BNP Paribas zal onderzoeken. 11 en 12 oktober. De federale overheid richt een fonds op waardoor kleine beleggers in 2014 een deel van hun Fortisinvestering kunnen recupereren. 14 oktober. Het Fortisaandeel verschijnt voor het eerst sinds de overname weer op de beurs, en tuimelt van 5,42 naar 1,20 euro. 28 oktober. Het nieuws raakt bekend dat de CBFA al enkele weken een onderzoek voert naar onregelmatigheden bij Fortis. 30 oktober. Voor de Brusselse Rechtbank van Koophandel vraagt advocaat Mischaël Modrikamen dat het Fortisaandeel geschorst wordt. Hij wil ook een algemene vergadering laten houden over de ontmanteling van de Fortis Groep en de verkoop aan de Nederlandse staat en aan BNP Paribas. 4 november. Het weekblad Humo meldt dat bij de CBFA een anonieme klacht is ingediend voor handel met voorkennis in Fortisaandelen door de vrouw van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD). 5 november. De beslissing valt dat het Fortislogo uit het straatbeeld verdwijnt. De bankkantoren worden omgedoopt tot BNP Paribas Fortis.

Bij de ontmantelde Fortis Groep wordt burggraaf Etienne Davignon voorgedragen als nieuwe voorzitter. Ceo Filip Dierckx vertrekt naar BNP Paribas en wordt vervangen door Karel De Boeck. 6 november. Procureur Paul Dhaeyer kiest in zijn advies de kant van de Fortisaandeelhouders, die zich gedupeerd voelen door de ontmanteling van hun onderneming. 9 november. In het Nederlandse televisieprogramma Buitenhof beweert premier Leterme dat de Europese Commissie onbereikbaar was in het weekend dat de Beneluxlanden een akkoord sloten over de redding van Fortis. Volgens de Nederlandse eurocommissaris voor Concurrentie, Neelie Kroes, is dat een leugen. 12 november. Na twee klachten van Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers tegen Karel De Gucht en zijn vrouw beslist de CBFA om haar onderzoek stop te zetten. De dossiers worden ingediend bij het parket-generaal bij het hof van beroep in Brussel en Gent.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content