In dezelfde tumor kunnen kankercellen zich totaal anders gedragen.

Sommige cellen in kwaadaardige huidkankertumoren zijn agressiever dan andere. Dat heeft onderzoek van bio-informaticus Stein Aerts (VIB/KU Leuven) en zijn collega’s aangetoond. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Cell Biology.

Door de activiteit van individuele cellen te bestuderen, ontdekten de wetenschappers dat genetische factoren een belangrijke rol spelen. Tijdens het ziekteproces kan de genetische activiteit van cellen namelijk veranderen. Daardoor worden ze minder gevoelig of net gevoeliger voor kankerbehandelingen.

Melanomen bestaan uit huidkankercellen die ontstaan uit pigmentcellen. Ze ondergaan een gedaanteverandering door wijzigingen in de genetische processen. Die kunnen ertoe leiden dat sommige cellen intens gaan groeien, terwijl andere zich gemakkelijker verspreiden. Dat betekent dat tumoren tegelijk kwaadaardig én invasief kunnen zijn, wat geen goed nieuws is.

Kankerbioloog Jan Cools (VIB/KU Leuven) en zijn collega’s beschrijven in het vakblad Blood hoe genetische fouten in individuele afweercellen uit het lichaam tot leukemie kunnen leiden. De fouten bepalen mee hoe cellen reageren op chemotherapie, hoewel ze er onder een microscoop allemaal hetzelfde uitzien.

Bij elke patiënt blijkt één type cel met specifieke genetische veranderingen dominant te zijn tegenover de andere types. Maar het dominante type verschilt van patiënt tot patiënt. Sommige celtypes verdwijnen sneller bij chemotherapie dan andere. De verschillen worden bepaald door tien tot twintig genetische fouten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content