Het atomium, ons nationale symbool bij uitstek, maakt het niet goed. De bollen moeten dringend worden geblonken.

Zeg nu zelf : wat is er Belgischer dan het atomium ? Dat blinkende ding met negen bollen (wat moet het ook alweer voorstellen ?) dat nog altijd symbool staat voor de wereldtentoonstelling van 1958, die de onstuitbare vooruitgang van de mensheid moest uitdragen. De bollen zouden eerst zes maanden blijven staan, maar ze werden mettertijd voor Brussel zo’n beetje wat de Eiffeltoren is voor Parijs. Met alle respect voor ingenieur Alexandre Gustave Eiffel. Geen reclamespot voor België of Brussel, of de bollen maken hun opwachting.

Het probleem is dat het ding, laten we het zo blijven noemen het kan niet met goed fatsoen als een monument worden omschreven , naderhand nooit goed is beheerd. Toeristen kwamen en komen er zich soms aan vergapen, maar hoeveel nu levende Belgen zouden de constructie met een bezoek hebben vereerd ? Kortom, kommer en kwel toen de aftakeling zich enkele jaren geleden niet meer liet verbergen.

Een verantwoordelijke trok vorige week aan de alarmbel : restauratie van het nationale symbool zou meer dan een miljard kosten, en was dringend noodzakelijk. Wie dat geld zou ophoesten ? Brussels schepen Freddy Thielemans is, naar verluidt, naarstig op zoek naar centjes. Bedrijven zullen worden aangesproken.

Thielemans is een verstandig man, hij ziet wellicht de kans voor open doel. Want doet er zich ooit een betere gelegenheid voor om ’s lands marketingtalent aan een proeve van bekwaamheid te onderwerpen ? Een eerste bijdrage kan en moet overigens uit Vlaanderen komen. Het kan niet anders of de geplande werkzaamheden moeten volgend jaar in aanmerking komen voor een ambassadeurschap van Vlaanderen. Het dossier kan nu al worden voorbereid, minder kunnen we voor onze hoofdstad niet doen.

De marketingman die een beetje naar de Olympische Spelen in Atlanta heeft gekeken, zal het zeker niet aan ideeën ontbreken die de realisatie van de goede zaak een flink eind kunnen doen opschieten. Als de olympische vlam de vorm kan krijgen van een product van een bekende fastfood-keten, moet een smoutebol in Brussel beslist acceptabel zijn. Is het te ver gezocht om de negen bollen door evenveel bonafide bedrijven van bij ons te laten sponsoren ? Zoals sommige dieren in de zoo ook alleen dankzij gul sponsorgeld overleven. De verschillende bollen moeten daarom niet met de kleuren van de steunende bedrijven worden aangekleed, maar als het geheel in één concept zou kunnen worden gegoten, moet, ja mag die gedachte niet vooraf worden verworpen.

Minder ambitieus, maar daarom niet minder interessant, is een idee die van de sport- en amusementswereld kan worden geleend. Zeker de bovenste bollen zouden in loges kunnen worden herschapen, van waaruit de activiteiten in het nabij gelegen Koning Boudewijnstadion comfortabel kunnen worden gevolgd. Die knusse fauteuils zouden bovendien, voor een klein extraatje in de prijs, een uniek uitzicht bieden op de files op de ring. En als het meezit een fraaie kettingbotsing. De eerste projecten worden ingewacht. Schepen Thielemans kan er gerust in zijn.

Monumentopname in Oostende (foto : Patrick De Spiegelaere).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content