Iedereen met een draagbare computer kent het fenomeen.

Voor alles heeft zo’n apparaat extra kaarten nodig. Dikwijls exotische dingen van de pc-fabrikant. Zeg maar opties waar mooi op verdiend wordt. Steeds meer ook zogenaamde pc-cards (in een vorig leven ook wel PCMCIA-kaarten genoemd. De anekdote wil trouwens dat die naam op vraag van de CIA veranderd werd. Bij internationale gesprekken sloeg er immers steeds een afluisterapparaat aan bij de woorden CIA. Op die manier wist de inlichtingendienst de meest exhaustieve gegevensbank over deze computerstandaard

aan te leggen.).

Een pc-card past in elke computer met pc-card-sloten. Vaak werkt het meteen, meestal heeft de computer aparte software nodig om de kaarten aan te sturen. Jammer genoeg waren en zijn deze “open” pc-cards ontzettend duur. Bovendien blijken die randapparaatjes ter grootte van een dikke bankkaart erg fragiel. De kaart zelf zit veilig in een slot in de behuizing van de computer, maar de draadjes hangen met een zeer gevoelig piemeltje vast aan de kaart. De minste snok en het stekkertje vliegt er met contactjes en al uit. Ondergetekende zag zo reeds struikelende familieleden voor tienduizenden franken schade veroorzaken.

Het Amerikaanse Xircom (met Europees hoofdkwartier in Kontich) bedacht daarom oplossingen voor de kabeltjes. Het probleem bleef echter steeds dat het stekkertje van land tot land en van fabrikant tot fabrikant anders is. Bovendien moet alles zo klein mogelijk. Uiteindelijk wist Xircom de oplossing te vinden: een kaart waar de telefoondraad of de netwerkkabel rechtstreeks in plugt en waar alle componenten in de veilige behuizing van de computer zitten.

Het goed ogende ding kreeg de naam RealPort mee.

Onlangs ontving Xircom Europe de nodige patenten voor de RealPort. Dirk Gates (gekend als “de sympathieke Gates”) demonstreerde het ding met trots. Logisch want Gates is van het oude slag ingenieurs/uitvinders/bedrijfsleiders zoals Thomas Edison. Hij ergert zich en bedenkt iets. Zo vroeg hij zich net als anderen af waarom een modem, een netwerkkaart en een gsm-kit niet op één en dezelfde kaart konden. Hoewel hij anders misschien drie kaarten zou kunnen slijten, stopte hij alles in één pc-card. Succes verzekerd. Ondertussen is Xircom wereldwijd marktleider in netwerkkaarten en modems

voor draagbare computers.

Lode Goukens

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content