Twee boeken van de Israëlische auteur David Grossman: columns tegen de oorlog, en een roman opnieuw vertaald.

David Grossman: ‘De uitvinder van geheimen’, Cossee, Amsterdam, 450 blz., euro 22,90.

‘Angst vreet de ziel op’, KnackBibliotheek/Radio1, Brussel, 190 blz., euro 14,90.

In 1993 verscheen de eerste vertaling van David Grossmans roman over het kleine jongetje Aharon en zijn verovering van de volwassenenwereld als De grammatica van het gevoel, bij een andere uitgeverij. Het was een nogal grijs geproduceerd boek dat snel uit de belangstelling verdween. Jammer, want het was, helemaal in de stijl van David Grossman, een merkwaardige roman met een grote densiteit. Hij speelde zich af in een ruw en stedelijk Israël waar armoede regel was en huisvrouwen elkaar bespioneerden aan de hand van etensgeuren. Pover materiaal op het eerste gezicht, maar waarmee Grossman feeërieke verhalen wist te weven waarin ook dikke mannen van middelbare leeftijd elegant werden als ze maar goed bekeken werden. David Gross-man heeft zich verschillende romans lang toegelegd op kinderen als hoofdpersonages – stilaan beginnen die op te groeien – en het boek van Aharon is in die reeks misschien het diepst gravende. Daarom is het meer dan goed dat de roman in een gloednieuwe vertaling en in een mooie uitgave dit keer, opnieuw verschenen is onder de titel De uitvinder van geheimen.

Herhaaldelijk al zei David Gross-man dat hij weigert ‘politieke literatuur’ te schrijven. De oorlog komt in zijn romans niet binnen, tenzij als schaduw op het behang. Als de activist en vredesduif Grossman de nood voelt om zijn politieke standpunt te uiten, gaat hij naar een betoging of ondertekent hij een – soms wel door hem opgesteld – manifest. Of hij schrijft een column over het nieuwe geweld, het gevaar, de angst, het bloed tegen de muur. Die gaan dan grif de internationale pers rond, want het zijn vaak meesterlijke tirades, die geschreven zouden kunnen zijn met de kleine Aharon in het achterhoofd. Sommige ervan zijn in Knack verschenen. Ze zijn gebundeld in een boekje, Angst vreet de ziel op, dertig berichten uit een oorlog die niemand kan winnen. Men leest niet echt voor zijn plezier over het conflict in het Midden-Oosten – maar dit zijn vaak zeer mooie teksten, met zweet in de handen geschreven door een vader die elke dag met angst en beven, zoals zoveel Israëli’s, zijn kinderen naar school laat gaan. En u wou toch politiek geëngageerde literatuur? Val aan dan!

Sus van Elzen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content