Voor wie er nog aan twijfelde: ‘De Da Vinci Code’ is fictie. De echte documenten waarop auteur Dan Brown zich baseerde zijn vals.

INFO : Achter de schermen van de Da Vinci Code – De definitieve ontmaskering van de Priorij van Sion, door Edgar Simons. Uitgeverij C. de Vries – Brouwers, 2005, 144 pagina’s, euro 14,9

Voor de kenners is het eigenlijk al sinds 1993 geen nieuws meer, maar voor de miljoenen lezers van Dan Browns bestseller De Da Vinci Code, komt het misschien als een schok. Het hele boek is fictie. Brown heeft altijd gezegd dat zijn thriller draait rond een historische kern. Het verhaal dat Jezus een zoon zou hebben gehad en dat de Merovingers, maar ook Leonardo da Vinci en de huidige Britse familie Sinclair van de zoon Gods zouden afstammen, zou wél een kern van waarheid bevatten. Brown baseert zich daarvoor op de zogenaamde Dossiers Secrets. Die documenten werden in 1967 in de Parijse Bibliothèque Nationale gedeponeerd. Ze vertellen het verhaal van de Priorij van Sion, een genootschap dat de geheimen van de Tempeliers tot op heden zou hebben bewaard. Het grote geheim betreft precies de nazaten van Christus.

De Vlaamse Tempeliers-specialist Edgar Simons publiceert nu het boek Achter de schermen van de Da Vinci Code – De definitieve ontmaskering van de Priorij van Sion. Daarin schrijft hij wat hij en een aantal andere kenners al meer dan tien jaar weten. Het hele verhaal van de Priorij van Sion en de Dossiers Secrets komt uit de duim van een zekere Pierre Plantard, een extreem-rechtse oplichter. Hij wordt in 1993 ondervraagd door een onderzoeksrechter omdat hij een medewerker van François Mitterrand had genoemd als grootmeester van de geheime Priorij van Sion. Tijdens dat verhoor geeft Plantard toe dat zowel de Priorij als de Dossiers Secrets op lucht zijn gebouwd. Bij een huiszoeking worden dozen vol vervalste documenten gevonden. Plantard overlijdt in 2000 en zal het succes van De Da Vinci Code nooit meemaken. Nog pijnlijker voor Dan Brown is dat Plantard in de definitieve versie van de (vervalste) Dossiers Secrets Leonardo da Vinci niet eens meer noemt als grootmeester. Dus zelfs wie tegen beter weten in gelooft dat de mysterieuze documenten in de Parijse bibliotheek echt zijn, zal moeten toegeven dat ze niks met Da Vinci te maken hebben.

K.V.D.B.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content