Dampen veiliger? Geloof het niet

© GETTY

In de Verenigde Staten waren er begin oktober al minstens 1.299 gevallen van longschade en 26 doden door vapen of dampen met een e-sigaret geteld. 80% van hen was jonger dan 35 (1-3). De slachtoffers vertonen tekenen van een chemische* longontsteking, met ernstige schade aan het longweefsel, waarvan niet geweten is of het nog kan herstellen. In Europa zijn nog geen gevallen van vapingziekte gemeld. In de VS wordt een verband gesignaleerd met cannabis in de (illegale) e-vloeistoffen, maar zekerheid over de oorzaak is er nog niet. In de e-vloeistof zitten allerlei bestanddelen waarvan niet geweten is of ze schadelijk zijn als je ze inhaleert. In Europa zijn de vloeistoffen vrij streng gereglementeerd, maar de opvolging van zulke zorgwekkende ontwikkelingen lijkt dan weer beter georganiseerd in de VS.

Chemisch verwijst naar de inademing van chemische stoffen en dus niet van ziektekiemen als oorzaak van de longontsteking.

BRON op aanvraag bij jan.etienne@bodytalk.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content