Daar is de deur

© Hollie Adams / Bloomberg / Getty Images

Dominic Cummings heeft er net zijn laatste werkdag in Downing Street 10 op zitten. Al zijn persoonlijke bezittingen passen kennelijk in één kartonnen doos. De topadviseur van de Britse premier Boris Johnson voerde een pijnlijk, maar naar verluidt vriendschappelijk gesprek met zijn baas: beiden beseften dat het zo niet verder kon.

Cummings was de meesterstrateeg achter het brexitreferendum en de klinkende overwinning van de Conservatieven bij de parlementsverkiezingen eind vorig jaar, maar regeren ging hem minder goed af. Tijdens de coronacrisis rijdt de regering-Johnson een brokkenparcours. Controlefreak Cummings zat – méér dan Johnson zelf, menen de critici – aan het stuur in Downing Street.

Komt er nu een koerswijziging? De Europese Unie hoopt dat het ontslag van de harde brexiteer de gesprekken over een handelsakkoord vlot kan trekken, maar brexitminister Michael Gove liet al weten dat de positie van de Britten niet is veranderd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content