Maar het stond in het gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift Nature, en dus is het waar : chocolade is een drug. Onderzoekers van het Neurosciences Institute in San Diego, Californië, hebben ontdekt dat een eenvoudige reep chocolade chemische stoffen bevat, die in de hersenen een loom gevoel veroorzaken, te vergelijken met het effect van THC het actieve bestanddeel in marihuana. Een praline van Leonidas haalt het weliswaar niet bij groene Balegemse van eigen kweek, maar toch : de Californische wetenschappers hebben berekend dat een normaal mens (v/m), met een lichaamsgewicht van zestig kilo, slechts elf kilo chocolade achter elkaar naar binnen hoeft te schrokken, en het is zo stoned als een garnaal.

Daarmee is het gelijk van Luc Versteylen eindelijk aangetoond. De pater had al eerder de stepping stone-theorie ontdekt : kinderen die te veel snoepen, groeien op voor galg en rad. Het begint met een Mars of een Bounty, daarna roken ze stiekem een sigaretje, en voor je het weet zitten ze aan de spuit en knallen ze spookrijdend tegen de vangrail.

Hier ligt een taak voor de overheid.

En er rijzen vragen.

Waarop wacht minister van Justitie Stefaan De Clerck om ongure gelegenheden als Crèmerie Françoise, waar verslaafden hun dame blanche en chocolat mousse naar binnen lepelen, te sluiten ? Geniet Françoise bescherming van hooggeplaatste politici ?

Bestaat er wellicht een verband tussen de Oost-Vlaamse chocolatier Jean D. (wiens achternicht trouwens gehuwd is met de beruchte vetmester Hilaire P. uit Wingene !), de hormonenmaffia, Limburgse koppelbazen en de roze balletten ? Waarom zwijgen Willy Kuijpers en Hugo Coveliers ? Is het waar dat in een verdachte container een partij negerzoenen en muizenkeuteltjes is aangetroffen, verstopt onder de XTC-pillen ? En klopt het dat de chocoladehonden van de rijkswacht geen nonnenscheet van een chocotoff kunnen onderscheiden ?

Waarom wordt het rapport van Interpol over de connecties tussen de vrijmetselaarsloge P2, de Vaticaanse Banco Ambrosiono en de klokken van Rome geheim gehouden ?

Heeft minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte in een zwarte periode in zijn leven wel eens een Paasei, een chocolade konijn dan wel een reep double fourré genuttigd ? Is Volksunie-voorzitter Bert Anciaux tijdens een bivak met de welpen inderdaad in een kuip Ovomaltine gevallen ?

Vragen, vragen, vragen die alleen door een parlementaire onderzoekscommissie beantwoord kunnen worden, want ook de pers heeft als Vierde Macht in dit dossier gefaald. Een laks gedoogbeleid zal de toch al beschadigde internationale reputatie van ons land geen goed doen. De onderste steen moet boven !

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content