Pieter De Crem wil de regering niet over Brussel-Halle-Vilvoorde zien vallen.

De parlementaire debatten over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zijn uitgesteld tot volgende maand. Het is de bedoeling dat de verschillende regeringen tegen die tijd een oplossing hebben gevonden in de interministeriële conferentie. Pieter De Crem, CD&V-fractieleider in de Kamer, heeft er een goed oog op en verwacht dat de splitsing in maart zal worden doorgevoerd. ‘De uitspraak van de Raad van State speelt in ons voordeel’, zegt hij. ‘In Wallonië noemen sommigen het een vernietigend advies, maar eigenlijk was de uitspraak nogal gunstig. Met het principe van de splitsing heeft de Raad van State geen probleem, alleen worden vragen gesteld over de gevolgen van de apparentering voor de Franstalige stemmen. That’s it.’

Hebt u er geen problemen mee dat de bespreking tot na nieuwjaar is uitgesteld?

PIETER DE CREM: Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) heeft beloofd dat hij, Johan Vande Lanotte (SP.A) of Didier Reynders (MR) het standpunt van de regering in de eerste helft van januari aan het parlement zal toelichten. Later kan niet, want het parlement begint op 15 januari met de bespreking van de wetsvoorstellen. Als de conferentie over amper een maand al een conclusie moet voorleggen, kan het dossier niet worden stilgelegd. Dat is op zich al een goede zaak. Vergeet niet dat dit voor de Franstaligen een bijzonder moeilijk dossier is. Het is een hele prestatie dat er totnogtoe niemand uit de koers is gestapt.

Uw partijgenoot Yves Leterme heeft de rol van de interministeriële conferentie altijd geminimaliseerd.

DE CREM: Ik begrijp nochtans dat de interministeriële conferentie zichzelf bevoegd heeft verklaard om over de splitsing van de kieskring te praten, want dit is allesbehalve een risicoloze onderneming. Als de regering dit dossier wil overleven, moeten de Franstaligen mee in het bad worden getrokken. Er moet toch zeker een vergelijk gevonden worden wat de houding in de Kamer betreft.

Als er op 15 januari geen oplossing is, kan de splitsing in het parlement met een Vlaamse meerderheid worden goedgekeurd.

DE CREM: Dan dreigen de Franstaligen de alarmbelprocedure in te roepen, en dat betekent de facto het einde van deze regering.

Is dat niet net wat een oppositieleider wil?

DE CREM: Wat u ook denkt: wij willen de regering niet doen vallen. Zeker niet over dit dossier. Voor de behandeling van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde zetten we alle oppositiestrategieën even opzij. Dat is ook logisch: we hebben het voorstel mee ondertekend. Daarna is er nog tijd genoeg om oppositie te voeren.

A.P.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content