Een echt online campusabonnement.

De gerenommeerde Johns Hopkins University Press gaat gebruik maken van een agent. Een agent is een intelligent stukje software, een soort handelend voorwerp. In dit geval is het de zoekagent van Personal Library Software Inc. (PLS) die bij drie projecten de online toegang tot tijdschriften, naslagwerken en lesmateriaal zal regelen.

De nieuwe projecten zullen de academische informatie veel toegankelijker maken voor de studenten, de faculteiten en de onderzoekers binnen bepaalde universitaire gemeenschappen. De PLS information retrieval technology (opvraagtechnologie) laat de abonnees toe om door de academische informatie te waden en artikels op te vragen dankzij zoekopdrachten die op de volledige tekst losgelaten worden.

Het belangrijkste project met de PLS-agent is het Project Muse. Muse is een databank met meer dan veertig academische tijdschriften waaronder Walker’s Mammals of the World en The Johns Hopkins Guide to Literary Theory & Criticism. De Johns Hopkins University Press zal tevens PLWeb Turbo gebruiken om alles op het World Wide Web te publiceren. De PersonaL Agent moet de gebruikers helpen bij het registeren van consistente opvragen en tegelijk controleert hij de informatie op de geselecteerde onderwerpen. Zo vermijdt hij ruis. Ook waarschuwen deze agents de gebruiker via elektronische post wanneer er nieuwe relevante informatie beschikbaar komt. Volgens Michael Jensen, de projectmanager van de Johns Hopkins University Press, krijgen researchers dus online toegang tot de laatste ontwikkelingen zodra die ontwikkelingen gepubliceerd zijn op papier.

De elektronisch versies van de tijdschriften en naslagwerken zullen via abonnementen per bibliotheek aangeboden worden. Universiteitsbibliotheken kunnen zich trouwens elektronisch abonneren. Studenten en faculteiten kunnen de full-text databases vervolgens vanop elke computer binnen dezelfde domeinnaam (bijvoorbeeld tew. ufsia. ac. be of med. rug. ac. nl) raadplegen. Het institutionele model elimineert de noodzaak om individuele wachtwoorden uit te delen en bijgevolg krijgt de hele universitaire gemeenschap 24 uur op 24 toegang tot de informatie. Elke computer op de campus met een grasduiner zoals Explorer of Netscape biedt toegang.

www. press. jhu. edu/mammals

www. press. jhu. edu/books/guide/

Www. muse. jhu. edu

Lode Goukens

Johns Hopkins University Press : online voor researchers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content