Caligula (12-41)

Dit weinig flatterende portret van keizer Caligula komt uit een privécollectie.

POOIERKONING MET KEIZERSWAANZIN

Een keizer die zijn paard uitroept tot consul moet wel gek zijn. Is Caligula het perverse, sadistische monster dat Romeinse schrijvers schetsen, gretig overgenomen in films en tv-series? Of is hij beklad door de Romeinse high society om zijn dood te rechtvaardigen?

Gaius Caesar Augustus Germanicus is van 37 tot 41 princeps van Rome.

Krijgt de bijnaam ‘Caligula’ – ‘soldatenschoentje’ – omdat zijn vader, opperbevelhebber Germanicus, die laat maken voor zijn zoontje dat met zijn troepen meereist.

Bekend als pooierkoning, een seksmaniak met incestueuze relaties met drie zussen, die een pervers genoegen schept in prostitutie en gedwongen seks.

Volgens antieke schrijvers afgeslacht in een onderaardse theatergang in een ritueel offer.

DIAGNOSE: GROOTHEIDSWAANZIN OF MEGALOMANIE

Seneca noemt hem een sadist, Suetonius beschrijft hem als een gruwelijk en pervers monster met fobieen en wanen. Hij gebruikt gevangenen als dierenvoer, kijkt graag toe als die gefolterd worden en laat mannen op wie hij jaloers is, afmaken. Hij slaapt met zijn zussen, draagt vrouwenkleren, wil vereerd worden als god en is gek van de macht. ‘Keizerswaanzin’, wordt dat in 1894 voor het eerst genoemd. Maar zijn ‘symptomen’ kennen ook een andere verklaring: zijn paard Incitatus benoemen tot consul is een cynische daad om de senaat te vernederen, zichzelf als god laten vereren ligt in de lijn van de keizerscultus van Augustus… En het imago van waanzinnige heerser dat postuum is geschetst, is misschien een rechtvaardiging van de senaat voor zijn moord.

Laat ze mijn persoon maar haten, zolang ze mij maar vrezen.u0022 CALIGULA

Partner Content