Californië brandt

© Tracy Barbutes / ZUMA Press

Mocassin is normaal een klein vredig dorpje in Californië, aan State Highway 49. Sinds een paar dagen lopen er meer brandweerlui rond dan bewoners.

In Californië zijn ze wel wat gewend – rond deze periode van het jaar zijn er vaak bosbranden – maar nu gaat het vuur bijzonder hevig tekeer. Net als in andere bossen van de Verenigde Staten: drieëndertig mensen stierven al, verschillende dorpen werden in de as gelegd, honderdduizenden zijn op de vlucht.

Dat leidt tot politieke hoogspanning. Volgens president Donald Trump zijn de branden te wijten aan ‘slecht bosbeheer’. Zijn aanhangers geven op sociale media dan weer de Antifa-aanhangers de schuld, linkse activisten die vaak de straat op trekken om te protesteren voor raciale rechtvaardigheid. Maar volgens de FBI hebben zij niets met de branden te maken.

De Democraten en heel wat klimaatwetenschappers stellen dat de hevige bosbranden het gevolg zijn van de klimaatverandering. Zij vrezen dat we beelden als dit de komende jaren nog vaak zullen zien.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content