BRUSSEL – TANGER

Traditionele bruiloft van een Belgisch-Marokkaanse familie uit Antwerpen. Dit deel van het feest vieren de vrouwen apart. © LAYLA AERTS

Tijdens de zomermaanden wordt er massaal geflirt, getrouwd en gefeest in Tanger.

De ramadan loopt op zijn einde en het Suikerfeest nadert. In Brussel beginnen volgestouwde auto’s en bussen de straten te vullen. Honderden families maken zich klaar om naar Marokko te vertrekken.

In mijn buurt, aan de Anderlechtsepoort, is dit een leuke periode. Iedereen is vrolijk omdat ze weldra hun familie en vrienden zullen terugzien of, wie weet, de liefde van hun leven zullen ontmoeten.

Een van de meest populaire bestemmingen is Tanger, waar de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten.

Tanger is een mooie, bruisende en vrolijke stad vol contrasten. Maar het is ook een confronterende en beladen plek, waar smokkelaars nog steeds de plak zwaaien.

Aan de rand van de stad kun je op heldere dagen Europa zien. Een beklijvend beeld: de Straat van Gibraltar waar de afgelopen vijf jaar meer dan 4000 migranten het leven hebben gelaten. ’s Ochtends hangt er een dikke mist die rust en stilte lijkt te brengen.

Tijdens de vakantiemaanden wordt er massaal getrouwd en verloofd in de straten van Tanger. De helft van de Marokkaanse Belgen trouwt met iemand uit het thuisland en het merendeel van die koppeltjes komt hier in de zomer tot stand. Er wordt geflirt tegen honderd per uur. Overdag zitten de beautycentra vol, ’s nachts houden toeterende huwelijkscolonnes je uit je slaap.

In de straten hoor en zie je overal huwelijksfeesten. Ik word verschillende keren uitgenodigd om deel te nemen, gewoon uit gastvrijheid. Kunnen we nog iets van leren.

De bruiloft die ik fotografeer is van een Belgische familie uit Antwerpen. De genodigden komen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje en België. Het is een traditionele bruiloft. Ik maak foto’s op de derde dag. De bruid is moe als het dansfeest begint. De vrouwen vieren dit deel van het feest apart. Een jongetje in maatpak geniet van het uitzicht. Hij kijkt verbaast hoe de meisjes zich uitleven.

‘L’esplanade, een aantrekkelijke palmenlaan met hotels en restaurants, is samen met de McDonald’s the place to be voor jongeren om te flirten.

Vakantieliefdes lopen niet altijd goed af. Maar op het moment zelf lijkt alles perfect: zon, zee, strand…

Het kunstlicht geeft bij valavond een bevreemdende sfeer. Iedereen komt buiten om te genieten van de aangename temperaturen. Buitenlandse Marokkanen cruisen in hun gehuurde wagens langs de promenade en houden de mythe van het beloofde land in stand. Ze maken de spanning en frustratie tussen de ‘vacaciones’ en de plaatselijke bevolking groter dan nodig.

Op de stranden van Tanger hoef je niet lang te zoeken naar Marokkaanse Belgen. Al snel word ik benaderd door families uit Brussel. Ik word warm verwelkomd en uitgenodigd voor het avondeten bij hen thuis. Ze houden van Marokko, vertellen ze me tijdens het eten, maar ze voelen zich hier toch niet meer honderd procent thuis. Vooral de corruptie en de beperkte vrijheid zijn een struikelblok. Anderen willen terugkeren naar Marokko omdat ze er meer kans maken op werk, of omdat ze het racisme in ons land beu zijn.

TEKST EN FOTO’S LAYLA AERTS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content