Brexit: pijnlijker voor de EU dan voor de Britten?

DAVID MARSH 'Over twintig jaar zal niemand nog beweren dat het EU-referendum een catastrofe in ons land heeft veroorzaakt.' © GettyImages

‘Wij Britten voelen nu een korte, hevige schok’, zegt financieel expert David Marsh. ‘Maar continentaal Europa staat een langer en pijnlijker proces te wachten.’

Zelf was Marsh, die tussen 1978 en 1995 werkte voor de Financial Times en vandaag aan het hoofd staat van de Londense denktank Official Monetary and Financial Institutions Forum, liever in de EU gebleven. Toch wedde hij vóór het referendum van 23 juni op het andere paard.

DAVID MARSH: Klopt. Bij bookmaker Ladbrokes had ik 200 pond ingezet op een brexit, voor het geval dat. Opbrengst: 600 pond – hoe dan ook een pijnstiller. (lacht)

De Britse economie is na het referendum niet gecrasht. Was de bezorgdheid overdreven?

MARSH: Ja. In een onzeker klimaat investeren bedrijven misschien minder, maar over twintig jaar zal niemand nog beweren dat het EU-referendum een catastrofe in ons land heeft veroorzaakt. De brexit biedt zelfs kansen. Het zwakkere pond helpt onze export, omdat onze producten internationaal goedkoper worden. En onze economie trekt buitenlandse investeerders aan. Vorige maand nog heeft de Japanse Softbank het Britse hightechbedrijf ARM overgenomen voor 29 miljard euro.

Loert daar niet het gevaar dat jullie economie uitverkocht wordt?

MARSH: En dan? Dat alles te koop is, maakt voor ons geen groot verschil uit. Zoals Oscar Wilde ooit schreef: ‘Tegenwoordig kennen mensen van alles de prijs, maar van niets de waarde.’

Hoe zal het Britse model er in het post-EU-tijdperk uitzien?

MARSH: Op-en-top Brits. We zullen aan het budget van de Unie blijven bijdragen, maar veel minder. We zullen de migratie strenger controleren. We zullen onze banken níét minder reguleren – de financiële crisis heeft ons geleerd dat dat tot slechtere resultaten leidt. En wat de handel betreft: we willen toegang tot de Europese binnenmarkt blijven krijgen.

Zo gemakkelijk zal de EU het u niet maken. Anders had pakweg Nederland of Oostenrijk zich al gerept om jullie voorbeeld te volgen.

MARSH: Ja, daarom kan de EU niet té genereus voor ons zijn. Maar de tijd speelt in ons voordeel. In tegenstelling tot Frankrijk, Nederland en Duitsland hebben wij pas in 2020 weer verkiezingen. Theresa May, onze nieuwe premier, kan daardoor in alle rust aansturen op een speciale status voor Groot-Brittannië op het continent. In plaats van ‘I did it My Way’ wordt het ‘We did it May Way’.

Theresa May en Angela Merkel hebben heel wat gemeenschappelijke trekken: ze zijn generatiegenoten, hebben een vergelijkbare achtergrond en zijn allebei pragmatische leiders. Kan dat helpen bij de brexitonderhandelingen?

MARSH: De chemie klopt, ja. Je zou kunnen zeggen dat May en Merkel de nieuwe tandem van Europa zijn. Maar: Merkel heeft alsmaar minder speelruimte door allerlei economische problemen – de Griekse schulden, de Italiaanse bankencrisis, de geldpolitiek van de Europese Centrale Bank. De Britten voelen nu een korte, hevige schok, maar continentaal Europa staat een langer en pijnlijker proces te wachten. Ik zie onze toekomst rooskleuriger in dan die van de andere Europese staten. Daarom kunnen Groot-Brittannië en Duitsland maar beter een bondgenootschap aangaan: dan zou het duo May-Merkel de grootste kans op slagen hebben.

© Der Spiegel

‘De tijd speelt in het voordeel van Groot-Brittannië. We kunnen in alle rust aansturen op een speciale status.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content