VRIJE TRIBUNES OP KNACK.BE

Thérèse Davids en Michael Freilich van ‘Joods Actueel’: ‘Wij van Joods Actueel laten geen kans onbenut om te stellen dat we geen vertegenwoordiger zijn van de Joodse gemeenschap. Het is niet omdat wij berichten over Joodse aangelegenheden dat wij de Joodse gemeenschap zijn. Het is toch de evidentie zelve dat de Gazet van Antwerpen niet de vertegenwoordiger is van alle Antwerpenaren, evenmin als je kunt stellen dat Le Parisien, The Washington Post en de Frankfurter Allgemeine de spreekbuizen zijn van de respectieve gemeenschappen vermeld in hun titel. Waarom zou dat dan anders zijn voor Joods Actueel?

Luc Van der Velpen (Co-Libro en Books2.be): ‘De heisa rond de Mitterrandbiografie van Vincent Gounod/Koen Dillen lijkt sterk op een publiciteitsstunt van Dillen zelf. Ik ben verbaasd dat een aantal intellectuelen meteen in het gelid staat om zich rond deze brullende muis te scharen, en deze poppenkast aangrijpt om een debat rond cultuur en censuur op tafel te brengen en de boekhandels even commerciële lessen te leren.’

blogs.knack.be/vrijetribune

DIRK VERMEIREN, MISVATTINGEN OVER TURKIJE

Als het echt zo is dat het moderne gezicht van Turkije bepaald wordt door de Vereniging voor het Gedachtegoed van Atatürk, dan is het middenveld in Turkije er slechter aan toe dan ik dacht. Alsof de eindeloze ban op YouTube in Turkije niet erg genoeg is, wil die organisatie nu ook Google bannen omdat via de zoekmachine sites bereikbaar zijn die Atatürk bekritiseren. Hoe modern is dat?

Ik kan niet in de ziel van mensen kijken, maar de rechtlijnigheid van denken in dit land zou wel eens een manier kunnen zijn om de realiteit, die vaak zo verwarrend is, begrijpbaar te houden. Het Ergenekonproces is daarvan een voorbeeld. Wat ooit begonnen is als een onderzoek naar plannen voor een staatsgreep en nooit opgehelderde moorden lijkt ondertussen op een heksenjacht op alles en iedereen die ingaat tegen de regering.

blogs.knack.be/turkije

BENNO BARNARD OVER DIRK VERHOFSTADT

In Liberales brengt Dirk Verhofstadt de logos weer eens in stelling tegen de mythe – hij verkondigt de noodzakelijke ‘verdere onttovering van de wereld’. Als kinderen van de verlichting moeten we ons weren ’tegen het obscurantisme en mythisch denken’. Zo belanden we weer in de negentiende eeuw, toen de progressief William Wordsworth enthousiast was over de mogelijkheden van de stoommachine, terwijl de dichter met dezelfde naam het ontrafelen van de regenboog betreurde. (…) Ik ben een groot voorstander van het bestrijden van alle obscurantisme. Maar dat sluit het mythische denken toch niet uit? De christelijke religie is geen stelsel van cognitieve waarheden, Dirk, maar een verzameling verhalen en rituelen, geërfd van onze voorouders en… (Voel je waar ik naartoe wil?) Als u religie onzin vindt, moet u zich misschien eens afvragen of literatuur niet om dezelfde reden onzin is.

blogs.knack.be/barnard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content