Blini in het Oosten

© Reuters

Als Rusland militaire oefeningen houdt, kijkt het Westen met argusogen toe. Volgens officiële cijfers namen maar liefst 300.000 soldaten, 36.000 pantservoertuigen, 80 schepen en een duizendtal vliegtuigen en drones deel aan de grootste Russische militaire oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. Met Vostok (Russisch voor ‘Oosten’) wil Moskou zijn militaire kracht tonen.

De manoeuvres zijn des te opmerkelijker omdat ook Mongoolse en Chinese troepen deelnemen. De toenadering tussen Rusland en China werd bezegeld door een ontmoeting tussen Vladimir Poetin en Xi Jinping, die zich bij een traditioneel ontbijt in Vladivostok tegoed deden aan blini, kaviaar en wodka. Woordvoerders van het Russisch leger benadrukken dat de oefeningen niet noodzakelijk tegen het Westen gericht zijn. Ook de NAVO houdt binnenkort zijn grootste militaire oefening in jaren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content