Di 02 09

Eén september zou oneerlijk geweest zijn, alle begin is moeilijk en alle herbegin ook. Maar 2 september, dat leek ons een geschikte dag om steekproefgewijs nog eens uit te testen of de VRT-nieuwsdienst er al in slaagt één enkel bulletin van het Journaal van zeven uur of van TerZake zonder technische fout erin op het scherm te krijgen.

Eerst het Journaal van zeven. Na iets minder dan vier minuten is het al raak: geen onderschriften bij een interview met Anne-Marie Lizin. Daarna moet Wim De Vilder van een papiertje alsnog de vertaling proberen af te lezen, maar wat hij beweert dat Lizin heeft gezegd, heeft ze helemaal niet gezegd. Minder dan vier minuten.

Nu TerZake, nog altijd 2 september. Dat loopt vlekkeloos. Een half uur, nog altijd niets mis, technisch gesproken dan toch. Het plezier waarmee Bieke van FC De Kampioenen het woord ‘kutblad’ eens op televisie mag uitkraaien, beschouwen we voor alle gemak maar niet als een fout. Haar nieuwe kapsel evenmin. Wij zijn echt blij verrast: niets mis in de hele uitzending, ook niet als Lieven Verstraete met Goedele Liekens van gedachten wisselt over haar vagina. En dan neemt Bieke afscheid: in de verkeerde camera!!

Ze gaan nu bij de VRT wel een boodschap de kosmos in sturen, om in contact te komen met buitenaardse wezens.

Wo 03 09

Hot Marijke, een Antwerpse gezelschapsdame met een ruim verspreide klandizie, beweert in haar autobiografie This is my life dat ze een minister in functie onder de klanten van haar sm-afdeling telt. Deze minister laat zich met plezier vernederen in een kooi, wordt graag vastgebonden, en ondergaat met grote vreugde alle folteringen die geen sporen nalaten, wat wijst op een christendemocratische achtergrond.

Het was De Standaard, eertijds het dagblad voor maatschappelijke en economische belangen, nu voor marketing, die het aan een breder publiek kenbaar maakte in ‘Kreten en gefluister’, een alibirubriek om alles te publiceren wat ze volgens hun eigen deontologie niet zouden mogen publiceren.

Twee dagen later kreeg Hot Marijke zelfs een interview van twee volle pagina’s in de zaterdagbijlage van Gazet van Antwerpen. Met alle mogelijke details over technieken die haar en haar collega’s ter beschikking staan voor het opwekken en bevredigen van lusten waarover vroeger in Gazet van Antwerpen werd gezwegen.

Zullen we de inleiding eens overschrijven? ‘Zeikerd 52 belt, Hot Marijke neemt niet op. Wie op haar zwarte lijst belandt, kan een mishandeling of een intieme omgang voorgoed vergeten. Zoals het een sm-meesteres betaamt, is Heet Marijke streng.’

En dan zijn er nog mensen die beweren dat de doortocht van Lou De Clerck geen blijvende schade heeft aangericht. Dat had indertijd eens iemand moeten schrijven in de Frut toen Louis Meerts er nog baas was. Die had de mishandeling nooit meer kunnen vergeten, dat geven wij u op een blaadje. Wat dat betreft kan Hot Marijke nog wat leren van Louis Meerts. Ooit had een redacteur, in een onbezonnen bui, geopperd dat men het ongeschonden houden van de Vasten met enige flexibiliteit moest interpreteren. Ontslagen, dezelfde dag.

Nu lezen wij in geuren en kleuren hoe Marijke in het vak is beland, hoe ze haar veertig jaar oudere man heeft leren kennen, hoe ze in ruzie is gevallen met haar ouders, dat ze soms moe is na een drukke dag, dat sommige mannen wel zeer bizarre… hier wordt het artikel even onderbroken want Zeikerd 52 belt weer, voor de vierde keer… we gaan verder: zweepslagen, intieme klemmen, lederen hulpstukken, verschillende systemen van knopen leggen, niet in een touw maar in vitale ledematen, enzovoort enzovoort. Hierna volgt de prijslijst! En dan een interview met de sm-rechter uit Mechelen, die een film heeft gemaakt en vindt dat Hot Marijke geen niveau heeft: ‘Als dat sm is, dan is tikkertje spelen ook sm.’

Hot Marijke bevestigt in GvA wat eerder in De Standaard stond: een huidig federaal minister is een van haar klanten. En een bekende advocaat eveneens. Een bekende advocaat! Wij houden ons hart vast. Maar dé vraag die hier gesteld moet worden – ‘Heeft die advocaat heel veel haar, Hot Marijke?’ – wordt natuurlijk niet gesteld, tenminste op dát punt is er bij de Gazet niet veel veranderd.

Twee dagen later is ook mijnheer de marketeer wakker geschoten: dubbele pagina in Het Nieuwsblad. Hot Marijke prijkt er in al haar glorie, van bovenuit gefotografeerd waardoor ze twee borsten etaleert waaronder onze gehele delegatie in Afghanistan kan schuilen zo ze zelf vanuit de lucht zou worden aangevallen.

Terwijl wij onwillekeurig moeten denken aan de dagen dat Lode Bostoen Het Nieuwsblad leidde, vertelt Hot Marijke juichend over een Bulgaar die haar zijn universitair diploma had toegestuurd en vroeg of ze haar derrière ermee wou afvegen en het hem dan terugsturen. ‘Ik heb dat maar gedaan,’ gniffelt de geïnterviewde, ‘dat hangt nu in Sofia wellicht aan de muur van een duur kantoor.’

Ze wil zeker kinderen, maar zal wel gewoon klanten blijven ontvangen tot ze ongeveer zeven maanden zwanger is. Ongeveer! Het kan een maand meer zijn of een maand minder, dat hangt wat af van de omstandigheden. En dat van die minister is echt. Hij mag zich wat later op de avond komen laten afranselen dan de modale klanten. Er zijn toch mensen die altijd worden voorgetrokken.

Nu zullen sommigen beweren dat men geen geloof moet hechten aan de woorden van vrouwen van lichte zeden, maar wat doen we dan met de Kamerfractie van de SP.A? Anderen zullen aanvoeren dat het hier een plat commerciële verkooptruc betreft, maar wie dat zegt, kent Hot Marijke niet. En zelfs mocht het wel zo zijn, dan is die truc nog lang niet half zo plat als de misselijk makende drukte rond de vijftigste verjaardag van Tom Lanoye.

In de Wetstraat gonst het sindsdien van de geruchten. Wíé is die minister? ‘Hij heeft ook deelgenomen aan de besprekingen in Hertoginnedal’, zou de meesteres in haar boek verklappen. Dat sluit meteen de meest voor de hand liggende verdachte uit, want mocht het Inge Vervotte zijn, had Hot Marijke geschreven dat zij had deelgenomen aan de besprekingen.

Kabouter Drift uit Laakdal kan het ook niet geweest zijn. Kabouter Drift is geen minister, zal het ook nooit worden, is niet eens meer burgemeester nadat hij bij de vorige verkiezingen de zwaarste electorale nederlaag uit de geschiedenis leed. Bovendien worden geweldenaars als hij niet binnengelaten in sm-clubs, waar ze als stielbedervers worden beschouwd. Bart De Wever is het evenmin. Wel op Hertoginnedal, géén minister. En indien hij zich met elektroden en duimschroeven laat verwennen, is het bij Heisse Heidi.

Valt nog af: Karel De Gucht. ‘Ik heb mijn handen al vol aan Hot Mireilleke’, zou die zich hebben laten ontvallen, en allen voelen met hem mee. Yves Leterme baat zelf een sm-club uit, te weten zijn regering, en Jo Vandeurzen weet niet wat een sm-club ís.

Blijven over: Patrick Dewael en Pieter De Crem. Tegen De-wael spreekt alles. Behalve zijn potager, qui le relaxe énormément. Let er eens op in uw eigen buurt: wie zich bezighoudt met een moestuin, is bijna nooit lid van een sm-club. Hoe dat komt, weten wij niet, maar het is zo. En wie elke avond dat gezemel van een ersatz Betty Mellaerts moet verdragen, verliest alle zin voor seks. Zelfs een gepredestineerde als Dewael.

Nee, als van het duo Dewael – De Crem er één zich laat afmotten in een bedompt kamertje, dan is het volgens Jef Tavernier niet Patrick Dewael. En Jef kan het inschatten: hij is zelf minister geweest, én hij leidt de oppositie in Aalter.

Het moet De Crem zijn. Wie heeft van die maniertjes die men als ‘licht rozig’ zou kunnen bestempelen? Wie speelt graag soldaatje? Wie trekt graag op met stoere para’s en mariniers? Wie wil ten oorlog? De Crem weet niet beter of taliban is een oosterse vorm van genitale massage. Het komt ons voor dat het bewijs hiermee onweerlegbaar… hoooo, wacht even, fout. De Quick! We zijn de Quick vergeten. Tja, wie denkt eraan dat ook Vincent Van Quickenborne nog een ministerportefeuille heeft gekregen. Het is de Quick natuurlijk, daar hoeft verder geen tekening bij. Schuldig ex officio. Met zijn witte comités.

Do 04 09

Tijd nu voor Hot Herman. In Recto/Verso, de wekelijkse rubriek in La Libre Belgique die dankzij Patrick Dewael en zijn potager nationale bekendheid heeft verworven, werd eind augustus gezocht naar de mens achter Herman Van Rompuy.

Annick Hovinne is nog altijd niet terug van bij de mens achter Dewael, dus deze keer werd Francis Van de Woestijne uitgezonden. ‘ Une heure et demi de philosophie et de questions existentielles avec le président de la Chambre’, schrijft die boven zijn artikel . Zoiets zet toch meer aan tot lezen dan: ‘Zeikerd 52 belt, Hot Marijke neemt niet op.’

‘Son but’, van Van Rompuy, ‘ c’est de chercher toujours à trouver l’équilibre et à surmonter les côtés négatifs.’ Bij nader inzien zijn er misschien meer punten van overeenkomst met Hot Marijke dan wij eerst hadden vermoed.

Herman Van Rompuy, in La Libre Belgique: ‘La foi, je l’avais perdue vers l’âge de 12-13 ans. Sans trop savoir pourquoi et comment, elle est revenue quand j’avais 26-27 ans.’

Hot Marijke, in Gazet van Antwerpen: ‘Ik was vroegrijp. Toen ik een jaar of twaalf was, ging ik regelmatig in het bos wandelen. Op een keer kwam ik er een bloot koppeltje tegen dat volop bezig was. Het meisje kreeg billenkoek en kwam zo klaar. Ik deed in m’n eentje mee.’

Herman, in de Libre: ‘Être bon, pour moi, ça veut dire travailler plus qu’un autre pour être bon, pour diminuer les sentiments négatifs que l’on a en soi.’

Marijke, in de Gazet: ‘Kent ge Tarzan III? Als ge die op de hoogste stand zet, voelt ge pas goed wat er allemaal in een mens zit.’

Herman weer: ‘Moi, cela me demande un effort d’aider les gens, de rendre visite ou de téléphoner à quelqu’un qui est seul.’

Hot Marijke: ‘Er zijn klanten die ik thuis bezoek, anderen help ik van hun kwakje af door hen langs de telefoon wat op te geilen.’

Herman: ‘Les hommes politiques, eux, ont souvent tendance à se préoccuper d’eux-mêmes. C’est un monde très concurrentiel.’

Marijke: ‘Ik kom bij zo goed als alle klanten klaar. De meeste hoeren faken.’

Herman: ‘ Je fais pousser des herbes aromatiques: du thym, du laurier, de la ciboulette… Si j’avais plus de temps, je ferais un potager. Ça me relaxe énormément.’

Marijke: ‘Ik heb me permanent laten ontharen. Het is wel duur, maar het ontspant.’

Herman: ‘Moi, je dis toujours: vive la musique. Je peux vraiment jouir d’un air qui jaillit d’un orgue avec des pipes bien soignées.’

Hot Marijke: ‘ Ik zeg altijd: als er maar muziek uit komt. Ik kan echt genieten van de lucht die opwelt uit een orgie met… (de rest is niet geschikt voor publicatie, althans niet in Knack)…

Geef toe dat dit allemaal verdacht gelijklopend is. Herman Van Rompuy zal toch niet…

Vr 05 09

Hot Leo nu. Groot nieuws van op de VRT: Leo Stoops heeft een nieuwe functie. Sinds begin september is hij expert justitie. U dacht wellicht dat Leo dat al wás, hij doet toch al vijftien jaar alsof, maar blijkens een officiële nota van het college van hoofdredacteurs is hij het nu pas. En was hij het, ipso facto, voordien dus niet. Zoals wij hier altijd hebben volgehouden.

Leo Stoops‘, wij citeren letterlijk de nota, ‘ begint vanaf september met een nieuwe functie. Hij wordt expert justitie. Bedoeling is dat hij duiding gaat geven bij de grote crimidossiers. Naar eigen zeggen is hij daar nu toe bekwaam. Iets wat ik alleen maar kan bevestigen.

De ‘ik’ die dat alleen maar kan bevestigen, is één van wee wee wee punt de vijf en binnenkort de zes idioten punt bee ee. Leo is er naar eigen zeggen toe bekwaam! Na slechts vijftien jaar oefenen, dat is rap.

We lezen verder: ‘ Leo krijgt een stoel bij Duiding en dus ook een nieuwe baas, maar dat betekent niet dat hij geen commentaar zou kunnen geven in bvb. het TV-Journaal.‘ Dit laatste is een geruststelling voor al wie nog weddenschappen met Stoops heeft lopen.

Maar als hij een stoel krijgt bij Duiding, wat gebeurt er dan met zijn stoel bij niet-Duiding? Ook hierop geeft de nota een antwoord: ‘ Vanaf september gaat Machteld Libert aan de slag bij de crimiverslaggeving bij Nieuws. Machteld was daar al lang vragende partij voor. Ook hier is het natuurlijk niet uitgesloten dat Machteld al eens een langere repo maakt voor Duiding.

Dat college van hoofdredacteurs, dat is toch uniek?

Za 06 09

Het is nu te hopen dat de eerste bom die onze F-16’s in Afghanistan droppen, niet op het hoofd van Rudi Vranckx valt. Het nodigt er nochtans toe uit.

door Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content