Van alle fanatici is de bekeerling het fanatiekst. Neem Siegfried Bracke. Vroeger, toen hij nog bij de VRT werkte, zong hij – weliswaar onder een schuilnaam – elke ochtend voor het ontbijt De Internationale. Tegenwoordig staat hij elke avond op een podium uit volle borst De Vlaamse Leeuw mee te brullen. Of neem Etienne Vermeersch. Vroeger, toen hij nog kloosterling was, zou hij elke pater die twijfelde aan het godsbestaan tot bloedens toe hebben gegeseld. Tegenwoordig zou hij het liefst elke week aan de kerk pamfletten uitdelen waarin op sluitende wijze wordt aangetoond dat God niet kán bestaan – onder het motto: This universe isn’t big enough for the both of us.

Ook u bent zo’n bekeerling. Tot een jaar of zes geleden fronste u nog het voorhoofd als u een artikel las waarin werd beweerd dat de planeet door toedoen van de mens aan het opwarmen is. U was de nuchtere scepticus in een wereld vol doemdenkers. Dat was dapper van u, maar het kon niet blijven duren. Eind 2006 bekende u in een historisch interview met Humo dat u van uw paard gedonderd was. Net zoals uw VTM-collega Jill Peeters hield u daaraan een ronduit religieuze missie over. Vroeger, toen u nog gewoon het weer voorspelde, kon u ons in het beste geval waarschuwen voor een spatje regen of een fikse windstoot. Vandaag kunt u ons allebei te pletter sensibiliseren aangaande de catastrofale impact van onze levensstijl op mens en planeet.

Vorige week deed u dat nog eens in Terzake. Naar aanleiding van het klimaatrapport van de Verenigde Naties serveerde u ons een aantal tips voor een beter, uitstootarmer leven. De meeste van die tips gingen gebukt onder een lichte voorspelbaarheid: beter isoleren, minder met de auto, minder vlees eten – de meerwaardezoeker werd weer bejegend als een kleuter. Tot de klimatologische taliban in u opstond en u een climax bereikte met de laatste tip: koop maximaal twee kinderen. ‘Het is een heikel punt’, lichtte u die Deboosere-norm toe. ‘Ik heb zelf vier kinderen en dat is zalig. Maar in feite ben ik niet goed bezig geweest of net té goed. Want vier is te veel.’

Ik moet zeggen: dat viel mij tegen van u. Akkoord, ook Etienne Vermeersch waarschuwt al decennia voor de overbevolking. Maar hij is consequent en heeft zich voor zover wij weten nooit bereid getoond om zich voort te planten. U daarentegen brengt ons een boodschap die u zelf niet naleeft. U roept daarmee officieel de Bruno Tuybensstatus over u af: die ging ooit tekeer tegen bonussen terwijl hij zelf jarenlang extraatjes van honderdduizenden euro’s placht op te strijken. Dat is nul op tien voor voorbeeldgedrag: alsof Michel Vandenbosch van Gaia elke dag voor zijn plezier pasgeboren biggetjes zou elektrocuteren in zijn badkuip.

Nog erger vind ik het dat u met die Deboosere-norm een van de grootste clichés van deze tijd bevestigt. Alsof de mens een plaag is voor de aarde. Dat is hoogmoed. De mens voelt zich graag belangrijk en zondig, maar de aarde trekt zich van ons niets aan. De aarde heeft al erger meegemaakt. Al die hoge- en lagedrukgebieden, warmte- en koudefronten, tsunami’s en orkanen – dat is de aarde die ons uitlacht.

Niet dat ik boos ben op u. Allerminst. U moet zo ongeveer de sympathiekste knul van Vlaanderen zijn. U geeft altijd de indruk dat u de hoofdprijs wil winnen in een toernooi waarbij iedereen om ter langst om ter vrolijkst moet kijken. Ook uw woordenschat verraadt een haast kinderlijke onschuld: zo vindt u het bijvoorbeeld geweldig plezant om met de mensen te babbelen.

Weet u wat? Als u dan toch gelooft dat het allemaal aan ons ligt, dan heb ik een idee voor u. Een idee dat past bij uw nobele inborst. Excuses zijn in de mode. De Verenigde Naties verontschuldigen zich voor Rwanda. De liberalen voor het gevoerde beleid. Jan Peumans voor het kindermisbruik in Vlaanderen, hoewel hem voor zover wij weten in dat verband niets ten laste kan worden gelegd. U kunt dat ook: u verontschuldigen, bedoel ik. We maken er een tv-programma van: u zoekt alle bedreigde diersoorten ter wereld op, van boomkangoeroe tot sneeuwluipaard, en vraagt hen om vergiffenis in naam van de gehele mensheid. Op Sorrysafari met Frank: de kijkcijfers zullen door het dak gaan, zelfs met een krimpende bevolking.

Met steeds warmere groeten.

Joël De Ceulaer

Met de laatste tip bereikte u een climax: koop maximaal twee kinderen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content