De VU verliest kiezers en valt in drie stukken uit elkaar, waarvan er twee zelfstandig verder trekken: de N-VA en Spirit. Enkele zwervers van de oorspronkelijke Niet Splitsen-groep hebben hun plaats nog niet gevonden.

Maar iedereen gaat het maken! En nee, het is niet de bedoeling dat er elders aansluiting wordt gezocht. Wat niet belet dat waarnemers verwachten dat er tegen de volgende verkiezingscampagne op zijn minst allianties zullen worden gesmeed.

Een patroon dus, maar welk? Een bioloog ziet het onmiddellijk: dat van onze dichtste verwanten, de chimpansees en bonobo’s. Fission/fusion heet hun systeem in het jargon van apenonderzoekers. Als het goed gaat, zitten de apen in grote groepen. Als het wat minder gaat, vallen die in kleine zwervende groepjes uit elkaar (dat is de fission). Verbetert het weer, dan komen ze opnieuw samen ( fusion), maar niet noodzakelijk in de oorspronkelijke constellatie. Er kan uitwisseling met de buren zijn gebeurd.

Bij de betrokken mensapen wordt de kwaliteit van het leven onder meer bepaald door de aanwezigheid van bomen met rijp fruit. Is er weinig fruit, dan gaan kleine groepjes afzonderlijk op zoek naar voedsel. Vindt zo’n groepje een grote voedselbron, zal ze de andere naar daar lokken. Vervang rijp fruit door potentiële ministerposten en je belandt vanzelf in het patroon van de politiek. Het is dus evident dat partijen vooral uit elkaar vallen als ze met zichzelf in de knoop liggen en het elders beter lijkt te gaan.

Interessant om te weten is wat er gebeurt met de macht wanneer groepjes herschikt worden. In de chimpanseewereld zijn machomannen de baas _ daar barst het ook in de politiek van. Wie zich onderdanig genoeg opstelt maar toch zijn nut bewijst door de baas te steunen, mag af en toe eens aan de vrouwtjes zitten zonder dat dit in het geniep moet gebeuren. Het onderuithalen van een leider kan alleen als er zorgvuldig coalities worden gesmeed _ altijd een delicaat proces.

Bij de bonobo’s zijn vrouwen de baas. Hun macht steunt op de seksuele faveurs die ze zowel hun vriendinnen als hun zonen gunnen. Benieuwd of Annemie Van de Casteele van Spirit erin zal slagen het overwegend machowereldje waarin ze terechtkwam in die zin bij te sturen.

Het valt wel te hopen dat Bert Anciaux en de zijnen zich niet zullen gedragen zoals een echte (en dus geen Vlaamse) leeuw. Als een leeuw de macht in een groep overneemt, doodt hij eerst alle welpen die aanwezig zijn. Vervolgens dekt hij alle leeuwinnen. Zo consolideert hij zijn macht. Maar Bert zal ongetwijfeld meer zien in het chimpanseesysteem. Of, wie weet, in dat van de bonobo’s.

Dirk Draulans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content