Benito Mussolini (1883-1945)

Benito Mussolini poseert in 1940 voor de lens van de Duitse fotografe Elsbeth Heddenhausen.

IL DUCE

Het minderwaardigheidscomplex en de megalomanie van Benito Mussolini maken van hem een van de beruchtste dictators aller tijden. Al betekenen ze tegelijk ook zijn ondergang.

Italiaans politicus, journalist en onderwijzer.

Richt in 1921 de Partito Nazionale Fascista (PNF) op.

Is eerste minister van 1922 tot 1943.

Maakt van Italië een fascistische staat en regeert als dictator.

Sluit een alliantie met Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wordt in 1945 samen met zijn maîtresse geëxecuteerd bij het Comomeer. Hun lichamen worden in Milaan tentoongesteld.

DIAGNOSE: MEGALOMAAN EN CHRONISCH HYPOMAAN

Wie meent dat hij het Romeinse imperium kan herstellen en zichzelf doodserieus vergelijkt met de Romeinse keizer Augustus, moet wel megalomaan zijn. En effectief, al van jongs af aan heeft de Italiaanse Benito Mussolini grootheidswaan. Hij is temperamentvol, weet wat hij wil en slaagt erin zijn zin te krijgen. Als zoon uit een arm gezin – zijn vader is drankverslaafd en zijn moeder erg gelovig – kampt hij met een gigantisch minderwaardigheidscomplex. Hoewel hij het schopt tot Il Duce, absolute leider van de fascistische beweging en berucht dictator, raakt hij dat complex nooit kwijt. Het doet hem soms vreemde en onbegrijpelijke acties ondernemen. Ook toekijken op Adolf Hitler, die nieuw gebied verovert, maakt hem steeds onzekerder en jaloerser. Naast megalomaan is Mussolini ook chronisch hypomaan. Hij is hyperactief, impulsief en euforisch, maar tegelijk ook prikkelbaar, onverdraagzaam en achterdochtig.

Het is beter om één dag als een leeuw te leven, dan honderd dagen als een schaap.u0022 De Amerikaanse president TRUMP retweet in 2016 deze bekende quote van MUSSOLINI

Partner Content