Het beleid van de gemeente Anderlecht.

Touria Aziz is 29 jaar, van Marokkaanse afkomst en werkt voor de Foyer, het regionaal integratiecentrum van de Vlaamse gemeenschap in Molenbeek. Ze bracht haar jeugd door in Antwerpen, in de schaduw van het Sportpaleis in Deurne.

Aziz woont graag in Kuregem. De wijk ligt vlakbij het Zuidstation en het centrum van de stad, er is veel jeugdig volk en dus veel dynamiek. Aziz vindt de omgeving vrij gezellig. Maar: “Ik begrijp de bejaarden die van de veiligheid de eerste prioriteit maken. Veel jongeren spijbelen of zijn werkloos. Ze hebben met hun slechte scholing en de discriminatie geen hoop op werk en hangen maar wat rond. Veel ouderen vinden dat bedreigend. De vuile, slecht onderhouden en onvoldoende verlichte straten versterken dat gevoel nog.”

Na de rellen van vorig jaar staken verschillende inwoners van Kuregem de hoofden bij elkaar. Het comité- Peetermans, genoemd naar buurtbewoonster Christiane Peetermans, bundelt vooral autochtonen die met de buurt begaan zijn. Aziz volgt de bijeenkomsten, samen met onder meer CVP-volksvertegenwoordiger Walter Vandenbossche.

Het bekendste waren de Citoyennes responsables, de migrantenmoeders die een tienpuntenprogramma aan burgemeester Christian D’Hoogh (PS) overmaakten. “De gemeente deed er alles aan om deze vrouwen uit elkaar te rukken. Ze kregen problemen met hun lokaal, sommige werkloze vrouwen kregen een job aangeboden, hen werd gezegd dat ze persoonlijk verantwoordelijk waren als ze kwamen manifesteren. In die zin is de gemeente dus wel bezig met Kuregem.” De moeders werden tegen elkaar opgezet. Met succes.

Touria Aziz steekt haar vrije tijd in de vzw Alhambra, een vereniging van en voor jongeren. Van de vier projecten die de vzw voor subsidiëring bij de gemeente indiende, werd er één goedgekeurd: begeleiding bij het huiswerk. De voor de vzw prioritaire projecten (cultuur en inleiding tot het burgerschap) vonden geen genade. Wat Aziz stoort, is dat de gemeente geen criteria heeft. “De gemeente is die criteria niet toevallig vergeten te bepalen. Ze wil er geen hebben. Zo kan ze namelijk projecten steunen met politici in de raad van bestuur. De gemeente is bang voor initiatieven uit de gemeenschap.”

De vzw Alhambra werkt voort, ook zonder subsidies. “We willen via de kinderen de ouders van de migranten bereiken en met die jongeren ook naar de autochtone bejaarden stappen. Met het vriendschapsfeest van het comité-Peetermans leerden we dat bejaarden nog minder dan jongeren contacten tussen de generaties willen leggen. Door de jongeren een naam en een gezicht te geven, hopen we die angst te verkleinen.”

Aziz geeft in de Alhambra inhaallessen Nederlands. “In het begin hoorden we alle vooroordelen van de Franstaligen uit de mond van die migrantenkinderen. Van: ‘Ga jij naar een Nederlandstalige school? Vlamingen zijn toch allemaal racisten?’ Dat is veranderd. Als er nu al eens wat grotere gasten tijdens de les binnenvallen, mompelen die iets van: ‘Die kinderen gaan het maken’. Maar de vooroordelen tussen al die gemeenschappen hier blijven verschrikkelijk groot.”

Peter Renard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content