Beest in bed

© GETTY

In tegenstelling tot mannen worden vrouwen met een bierflesje in de hand op het eerste gezicht gepercipieerd als promiscue en seksueel beschikbaar. Dat stelden Amerikaanse psychologen vast met drie experimenten, waarin deelnemers een reeks foto’s van mannen en vrouwen te zien kregen, met ofwel een bierflesje ofwel een waterflesje in de hand. Daarbij dienden ze hun eerste indrukken weer te geven. De vrouwen met een bierflesje in de hand werden veel vaker beoordeeld als ‘dronken’, ‘seksueel beschikbaar’ en ‘een beest in bed’ in vergelijking met vrouwen met een waterflesje. Water of bier had daarentegen geen invloed op de indrukken die mannen op de gepresenteerde foto’s nalieten. Volgens de auteurs heeft het psychologisch dehumaniseren van vrouwen die graag een pint drinken ook een negatieve invloed in rechtszaken over verkrachting.

Bron: Riemer A, Gervais S, Skorinko J et al. She looks like an animal in bed: dehumanization of drinking women in social context. Sex Roles 2019;80:617-629

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content