Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Wint den Baard den Beker? Dat is de vraag die het paasweekend zal overheersen, want BC Oostende speelt de Final Four in Leuven. Halve finale tegen Charleroi, en als ze die winnen finale tegen Leuven of Aalstar.

Het gebeurt zelden dat in Knack een voorspelling staat die ook uitkomt, maar die ene keer dát het gebeurt leggen wij er graag de nadruk op. In het begin van de competitie viel op deze zelfde pagina namelijk te lezen: ‘De waarde van een basketbalploeg blijkt pas buitenshuis. En het is daar dat Oostende problemen gaat kennen.’

We zijn nu eind maart. Oostende heeft in de competitie twaalf uitwedstrijden gespeeld, en heeft er daarvan NEGEN verloren! Het won alleen bij de laatste twee uit het klassement, Hoei en Vilvoorde, en op Bergen. Maar dat was pas na een verlenging, en in een week waarin Bergen al drie matchen in vier dagen had afgewerkt.

Voor de rest: met 24 punten verschil verloren in Bree. Met 17 in Leuven. Met 26 (!) op Pepinster, de ploeg van de vorig jaar door den Baard afgedankte coach Eddy Casteels. Weer met 26 punten in Antwerpen, toen laatste in de stand. Met 2 punten in Luik. Met 11 in de Spiroudôme van Charleroi.

Opnieuw naar Bree dan, want in het basket wordt een dubbele competitie afgewerkt. Andermaal prijs: 8 punten verschil. Tweede keer naar Antwerpen, u zult het niet geloven: ook daar weer bingo, 11 punten. Vier dagen later, zijnde vorige zaterdag, naar de nieuwe Sportplaza in Leuven: nog maar eens op hun kas, 3 punten. Negende nederlaag in twaalf uitwedstrijden.

Daar voegen wij aan toe dat Oostende in de achtste finale van de beker slechts met de hakken over de sloot won bij Wevelgem, een modale tweedeklasser. En dat het in de kwartfinale zelfs ging verliezen bij Fleurus, een eersteprovincialer! Twee bekende namen in de ploeg van Fleurus: onder de borden Janneke, en op de guard Mieke. Niettemin verloor Oostende met 100-96. De Walen hadden wel een voorgift van 25 punten, vijf per afdeling verschil en vijf per Amerikaan bij de tegenstander, maar dan nog moet een eersteklasser die kloof al bij de rust hebben weggewerkt. In de terugmatch thuis, zette Oostende slechts op de valreep de zaken recht.

Gewonnen van een eersteprovincialer, de euforie was enorm. Meteen na het eindsignaal sprong Marijke Schaepelinck – general coordinator en vierde echtgenote Vande Lanotte – op het parket, griste de microfoon uit de handen van de omroeper, ging uitdagend met de heupen wiegend voor de eretribune staan, priemde met haar vinger in de richting van den Baard, en zette tot groot jolijt van de zaal dé kraker van heel Oostende in:

Ghi, zie min zèèkapiteng

Ghi, zie min zèèkapiteng

Al è je zelve ghin streepen up je mouwe

En zin je naghels oltied in de rouwe

Al è je ghin klakke vol met ghoed

Het is joen baard die het em doet.

Ghi, zie min zèèkapiteng

En da gho bluve tot je laatste ceng.

Toppiiiieeee!

Alle supporters stonden boven op de banken mee te joelen en te stampen. De Mister V Arena spatte bijna uit elkaar toen het heupwiegen van de general coordinator langzaam overging in naar obsceniteit neigende bewegingen, en Marijke naadloos overschakelde naar een andere tophit van Lucy Loes:

‘k Zoe will’n een tot he’n

‘k Zoe will’n een tot he’n

‘k Zoe will’n een tot he’n

van e vent medde moustache.

Waarop de hele hall juichend inviel:

EN NEN BAARD!

Deze laatste, die beter dan wie ook het sarcasme van de gelegenheidszangeres begreep, zat minachtend toe te kijken en gaf geen krimp. Tien minuten later, in de vip-bar, haalde hij zijn gram. ‘Dat heeft drie miljoen per jaar,’ sneerde hij zo luid dat ze het tot in Middelkerke konden horen, ‘dat heeft een luxueuze Peugeot van de club, dat heeft een Visa- kaart van mijn kabinet, dat voert ne godganse dag geen klap uit, en nog durft dat van haar veel te dik gat te maken. Het verschil met Charleroi is simpel. Commercieel beleid bij ons: nul.’

Marijke, aan haar zevende gratis koffie toe, zat in een andere hoek van dezelfde vip-bar al even luid te peroreren: ‘Ge hebt gij goed elk jaar 120 miljoen bijeen te halen, zoals ik met bloed, zweet en tranen doe. Als dat iedere keer wordt weggesmeten aan mannen die nog niet weten dat er een ring aan een basketbalbord hangt, dan kunt ge wel bezig blijven. Het verschil met Charleroi is simpel. Sportief beleid bij ons: nul.’

In de hoek Baard stond op dat moment een toevallige bezoeker, die een vriendelijk woord wenste te spreken tot de minister, men weet nooit waarvoor zoiets goed is: ‘Amai, die kan nogal zingen, uw moeder.’ Dat vond den Baard uitzonderlijk grappig, en vier tellen later had hij het aan de hele bar doorverteld. Maar ook in de hoek Schaepelinck vielen ze niet stil: ‘Hebt ge het gelezen in de krant vandaag? U met zeep wassen schijnt ongezond te zijn. Hij gaat ons met jaren overleven, hij daar.’

Enfin, om kort te gaan: Oostende heeft geen andere keuze, het móét dit weekend de beker winnen. Zo niet rest den Baard maar één conclusie: toppiiiieeee!

Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content