LUCY KIBAKI HEKELT DE REGERINGVAN HAAR MAN

Kenia werd de laatste tijd getroffen door twee grote branden: een brandende tankwagen in Molo kostte 123 mensen het leven, een inferno in een supermarkt in Nairobi nog eens 25. Er werd een week van nationale rouw uitgeroepen, maar dat hield de immer controversiële first lady Lucy Kibaki niet tegen om publiekelijk een rel uit te vechten met haar man, president Mwai Kibaki, over het drama. In een toespraak bij een bezoek aan de slachtoffers wees ze minister van Veiligheid George Saitoti aan als grote schuldige. Ze voegde er nog aan toe dat ‘een vrouwelijke minister dit had kunnen voorkomen’. De president was het daar niet mee eens en gaf Saitoti zijn volle vertrouwen.

ELUANA ENGLARO MAG STERVEN

Zeventien jaar al voert Beppino Englaro strijd om zijn dochter Eluana (36) te laten sterven, die sinds 1992 in coma ligt na een auto-ongeluk. Hun symbolische zaak verscheurt al lang het katholieke Italië, dat veel heftige tegenstanders van euthanasie kent. Vader Englaro kreeg gelijk van de hoogste Italiaanse rechtbank, en vorige week dinsdag werd ze naar een privéziekenhuis in Udine gebracht waar het personeel bereid is haar kunstmatige voeding stop te zetten. Zelfs tijdens die nachtelijke rit doken nog demonstranten op die even de ambulance ophielden. Ook de Italiaanse regering probeerde halsstarrig om de euthanasie tegen te gaan.

JOSÉ FOLCH WEKT UITGESTORVEN BOK TOT LEVEN

Een omvallende boom verbrijzelde in 2000 de schedel van het laatste exemplaar van de bucardo, de Pyrenese steenbok. Met ingevroren DNA van dat omgekomen wijfje, Celia gedoopt, zijn de Spaanse wetenschapper José Folch en zijn team van de Universiteit van Zaragoza al enkele jaren aan de slag. Celia’s DNA werd in eicellen van tamme geiten ingeplant, en van zeven draagmoeders is één er nu in geslaagd opnieuw een genetisch identieke Pyrenese steenbok op de wereld te zetten. Het beestje legde na zeven minuten wel al weer het loodje door problemen met de ademhaling, maar zijn bestaan geeft vorsers hoop dat ze uitgestorven soorten ooit echt zullen kunnen terugbrengen.

GREG STEMM0 VINDT DE HMS VICTORY

‘Een van de grootste raadsels uit de geschiedenis is opgelost.’ Oké, schattenjager Greg Stemm overdreef misschien een beetje toen hij vorige week zijn vondst aankondigde, maar het enthousiasme van de stichter van het Amerikaanse bedrijf Odyssey Marine Exploration valt best te begrijpen. Naar het wrak van het legendarische Britse oorlogsschip HMS Victory wordt immers al gezocht sinds het op 4 oktober 1744 in een storm verging voor het Kanaaleiland Alderney, met aan boord de gereputeerde admiraal Sir John Balchin. De schipbreuk van een van de grootste oorlogsschepen van de 18e eeuw bleef een mysterie. Geen van de 900 opvarenden kon het navertellen, en ook de schat van 100.000 goudstukken én het wrak waren onvindbaar. Veel lossen Stemm en de zijnen nog niet, enkel dat ze de HMS Victory al in mei vonden, ‘bijna honderd kilometer ver van de plek waar het schip ooit verging’.

www.knack.be/kanaal/mensen

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content