ELS SCHELFHOUT HAALT KIND VIA ACHTERPOORTJE

Een storm van protest stak op toen CD&V-senator Els Shelfhout afgelopen week bekendmaakte dat ze het Congolese weesje Emile naar ons land heeft gehaald met een humanitair visum, met als doel het later te adopteren. Dat stoot vooral veel kandidaat-adoptieouders tegen de borst die de klassieke procedure volgen. Die sleept vaak jaren aan. De senator kon haar Emile meteen ophalen met een militaire vlucht. Politici van alle partijen beschuldigden haar daarom van het omzeilen van de adoptiewet. Volgens Schelfhout heeft het kind een ernstige ziekte die in Congo niet kon worden behandeld, vandaar het visum. Dat is slechts twaalf maanden geldig, en Schelfhout moet haar adoptieaanvraag nog indienen. Minister van Welzijn Veerle Heeren (ook CD&V) beloofde dat die volgens de regels zal worden behandeld.

DAVID CERNY PROVOCEERT EUROPA

Tsjechië heeft zich behoorlijk vertild aan het kunstwerk Entropa dat het in het Justus Lipsiusgebouw in Brussel liet plaatsen nu het EU-voorzitter is geworden. De Tsjechische kunstenaar David Cerny was gevraagd om werk van collega’s uit alle lidstaten tot een geheel te smeden. Alle landen worden op het eindresultaat ironisch getypeerd, wat al snel tot protest leidde. Omdat de Tsjechische regering dacht dat elke kunstenaar om zijn eigen land lachte, bleef ze aanvankelijk het provocerende werk verdedigen. Toen Cerny echter toegaf dat hij de collega’s had verzonnen en alles zelf had gemaakt met enkele vrienden, volgden toch excuses. Vooral Bulgarije, dat als een Turks toilet staat afgebeeld, was woedend. In de voorstelling van Duitsland is dan weer een hakenkruis te herkennen. De artiest liet weten dat hij wou uittesten of Europa om zichzelf kan lachen.

HUGO CHAVEZ WIL EEUWIG LEIDERSCHAP

‘Een kapitein haal je halverwege de reis niet van zijn schip.’ Met die woorden verdedigde de Venezolaanse president in zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement zijn standpunt dat hij oneindig herkozen moet kunnen worden. Hij wil maar wat graag ook na zijn laatste termijn in 2012 zijn ‘socialistische revolutie’ in Venezuela voortzetten. Chavez duwde daarvoor alvast het benodigde amendement op de grondwet door het parlement, waarin hij de meerderheid heeft. Binnen de dertig dagen moet een nationaal referendum het amendement bevestigen. Dat wordt een ander paar mouwen, want eind 2007 stemden de Venezolanen zijn plan al eens weg.

WIM SCHAMP ZET LDD OP EBAY

De campagne die reclameman Wim Schamp voor Lijst Dedecker organiseerde bij de federale verkiezingen van 2007 was een succes, maar intussen botert het niet meer tussen hem en kopman Jean-Marie Dedecker. Het ging mis toen Schamp een affiche creëerde met Dedecker als Lucky Luke, waardoor hij in de problemen kwam met de erfgenamen van diens tekenaar Morris. Sindsdien bakkeleit hij met LDD over zijn uitbetaling. Daarom zette Schamp afgelopen week de naam en het logo van de partij, die hij gedeponeerd had zonder medeweten van Dedecker, te koop op de veilingsite eBay. LDD betwist echter dat die eigendom zijn van Schamp, en heeft een rechtszaak aangespannen. Tot het vonnis, dat eind 2009 wordt verwacht, blijft LDD zijn naam en logo gebruiken. eBay haalde de veiling van de website.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content