Koen Buyse, Geeft geheim optreden op vergeten brug

Zornik, de Vlaamse rockgroep rond zanger Koen Buyse, is erin geslaagd vanuit de laadruimte van een vrachtwagen een half uur lang op te treden op de onafgewerkte Tuikabelbrug in Hasselt. De band had daar geen toestemming voor, maar de politie greep niet in. Met de stunt wil Buyse de verspilling van belastinggeld en de aanleg van nutteloze infrastructuur aanklagen. Op de Tuikabelbrug zouden immers vier rijstroken aangelegd worden, maar ondanks vele investeringen is dat nog steeds niet gebeurd. ‘De brug heeft al meer dan 4 miljoen euro gekost. Met mijn concert geef ik de belastingbetaler toch iets terug’, aldus de zanger.

Jacqui Smith, Wil hoerenlopen bestraffen

Het oudste beroep ter wereld zorgt dezer dagen in de Britse politiek voor heel wat discussie. Minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith wil mannen bestraffen die seks hebben met tot prostitutie gedwongen vrouwen. Zelfs als de man in kwestie niet op de hoogte is van de situatie van de dame, zou hij nog vervolgd moeten kunnen worden voor verkrachting, vindt ze. Volgens Smith is het de hoogste tijd om te focussen op de vraagzijde van de prostitutiemarkt, nadat het beleid jarenlang gericht was op de aanbieders.

Smith had een peiling laten uitvoeren om het draagvlak bij de Britten te meten. Er bleek geen meerderheid voor een volledig verbod op betaalde seks, wel voor het uiteindelijke voorstel.

Claudia Castillo, Krijgt donorluchtpijp zonder afstotingsrisico

Een team van Spaanse, Britse en Italiaanse chirurgen heeft voor Claudia Castillo (30) een nieuwe luchtpijp kunnen bouwen, die succesvol is getransplanteerd zonder dat de vrouw hoeft te vrezen voor afstoting. Castillo hoeft daarvoor ook geen medicatie te nemen, en na vier maanden stelt ze het nog steeds uitstekend. Bij de baanbrekende techniek werd de donorluchtpijp die voor de vrouw was gevonden ontdaan van alle cellen, en opnieuw omkleed met cellen die waren gekweekt uit Castillo’s eigen stamcellen. Specialisten waarschuwen dat de techniek niet zomaar bruikbaar is voor alle donororganen.

Eri Yoshida, Breekt glazen plafond van Japans honkbal

1,52 meter meet ze, de frêle 16-jarige Eri Yoshida, en toch wordt ze de eerste vrouwelijke profhonkbalspeelster in de Japanse competitie. Na een resem tests tegen mannelijke concurrenten werd Yoshida geselecteerd door het team Kobe 9 Cruise. In het conservatieve en door mannen gedomineerde wereldje van het Japanse honkbal is de consternatie compleet. Sommigen gewagen van een publiciteitsstunt van Kobe 9 Cruise. Tot 1991 was er nog een ban op vrouwelijke speelsters, en pas sinds eind jaren negentig zijn meisjes als amateur bij enkele kleine clubs toegelaten. Eri Yoshida kijkt er alvast naar uit om tegen de mannen te spelen en hoopt met haar handelsmerk, de ‘knuckle ball’ die onderweg onvoorspelbare wendingen neemt, door te stoten naar de hoogste klasse. In een mum van tijd is ze een rolmodel geworden voor Japanse meisjes.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content