Jean-Pierre & Luc Dardenne Gelauwerd door Europees Parlement

Met Le silence de Lorna hebben de gevierde regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne de Lux-filmprijs van het Europees Parlement gewonnen. Die werd voor de tweede keer uitgereikt. Dankzij de bekroning wordt de film van de Waalse broers vertaald in de 23 officiële talen van de Europese Unie en verspreid in alle lidstaten. Met de Lux-prijs wil het Europees Parlement de verspreiding van Europese films binnen de EU stimuleren. De uit filmexperts bestaande jury verkoos Le silence de Lorna boven Delta van Kornel Mundruczo (Hongarije) en Obcan Havel van Miroslav Janek en Pavel Koutecky (Tsjechië).

Phara de Aguirre Betaalt vliegreis Jahjah

Op maandagavond 20 oktober schoof Dyab Abou Jahjah, pas vrijgesproken van het aanzetten tot rellen in Antwerpen, aan bij Phara de Aguirre en Lieven Van Gils in het Canvasprogramma Phara voor een gesprek met schrijver Tom Naegels en de gewezen Antwerpse politiekorps-chef Luc Lamine. Om Abou Jahjah in de studio te krijgen, betaalde de redactie van het programma zijn vliegreis heen en terug naar Libanon. De voormalige voorman van de Arabisch Europese Liga (AEL) gaf later toe aan De Morgen dat hij in ruil daarvoor een exclusief interview bij Phara beloofde. De VRT ontkent die deal, en vindt niet dat de openbare omroep zich hiermee waagt aan het betalen voor interviews. ‘Het lijkt me evident dat wij de onkosten van onze gasten terugbetalen’, zegt hoofdredacteur Kris Hoflack. ‘En anders had ik een hele ploeg naar Libanon moeten sturen, wat me veel meer had gekost.’

Philippe Van Parijs Doet de ‘C’ van UCL wankelen

De Franstalige katholieke universiteiten van Louvain-la-Neuve (UCL), Bergen, Namen en Brussel (Saint-Louis) werken al een tijd samen en gaan binnenkort op in een eengemaakte structuur. Daar hoort ook een nieuwe naam bij. De UCL is internationaal het bekendst, waardoor de keuze voor de hand ligt. Maar Philippe Van Parijs, hoogleraar economische en sociale ethiek aan de UCL, lanceert een oproep om van de gelegenheid gebruik te maken om de ‘C’ in UCL te laten vallen en als Université de Louvain (ULouvain) verder te gaan. Hij verspreidde een onlinepetitie onder personeelsleden van de vier instellingen. ‘Iedereen weet dat de internationale academische wereld “katholiek” associeert met een gebrek aan openheid van geest. Dat hindert meer dan het bijbrengt’, zegt hij daarover in De Morgen. Bovendien werpt Van Parijs op dat de ‘C’ een drempel is voor islamitische studenten.

Maya Detiège en Marleen Temmerman Willen gratis voorbehoedmiddelen

Om de pil, het spiraal en het condoom nog toegankelijker te maken, moeten ze gratis verkrijgbaar worden voor iedereen. Dat vinden senator Marleen Temmerman en Kamerlid Maya Detiège. De SP.A-parlementsleden hebben als eerste stap al een resolutie ingediend in de Kamer om hormonale spiraaltjes te laten terugbetalen. ‘Vanwege de hoge kostprijs (134 euro) is dat het eerste voorbehoedmiddel waarop we ons richten’, aldus Detiège. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) steunt het voorstel, net als CD&V, Open VLD en Ecolo. Tegenwind kwam er uit onverwachte hoek. In De Artsenkrant kantten de beroepsfederaties van de gynaecologen zich tegen het idee. Volgens hen zijn hormoonspiraaltjes al behoorlijk goedkoop. ‘Als je ervan uitgaat dat ze vijf jaar gebruikt worden, kosten ze 27 euro per jaar. Vergeleken met vijf jaar gebruik van klassieke contraceptiva is het verschil groot’, heet het.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content