BERNANN McKINNEY LAAT HAAR PITBULL KLONEN

Het Zuid-Koreaanse biotechnologiebedrijf RNL Bio presenteerde vorige week de eerste commercieel gekloonde hond. In 2005 was de wetenschappelijke primeur voor Snuppy om als eerste hond gekloond te worden, maar nu was het doel niet de wetenschap, wel de gemoedsrust van een Amerikaanse hondenliefhebster (en winst voor RNL Bio). Bernann McKinney (57) verloor twee jaar geleden haar geliefde pitbull Booger, die haar ooit het leven gered had toen ze door een andere hond werd aangevallen. Haar verdriet bleek zo groot dat ze zelfs bereid was haar huis te verkopen om de 50.000 dollar bijeen te brengen die het bedrijf vroeg voor een kopie van haar huisdier. Tot vreugde van McKinney bracht de draagmoeder uiteindelijk zelfs vijf zwarte puppies met Boogers DNA ter wereld. Ook de Amerikaanse concurrent BioArts is bezig met het klonen van een hond voor een particulier.

Salim hamdan ALS EERSTE VEROORDEELD IN GUANTANAMO

Naar schatting 280 terreurverdachten zouden nog vastzitten op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay, en een zeventigtal van hen zou er moeten verschijnen voor het omstreden militaire tribunaal. Dat wordt aangevochten omdat de oordelende jury bestaat uit acht Amerikaanse militairen, en mensenrechtenorganisaties stellen dat er bewijsmateriaal wordt gebruikt dat middels foltering is bekomen. De voormalige chauffeur van Al-Qaedaleider Osama Bin Laden, de 31-jarige Salim Ahmed Hamdan uit Jemen, beet deze week de spits af. In haar eerste zaak veroordeelde de rechtbank Hamdan tot 5,5 jaar cel wegens steun aan terrorisme, maar ze sprak hem vrij van samenzwering. Zijn proces is de voorbode voor dat van de echte verdachten van de aanslagen van 11 september 2001 die in Guantanamo vastzitten.

WILLEM-ALEXANDER WIL OLYMPISCHE FAKKELTOCHT AFSCHAFFEN

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking werd de tocht van de olympische vlam rond de wereld geregeld verstoord door manifestaties tegen gastland China. De Nederlandse kroonprins Willem-Alexander, lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), pleit daarom voor een terugkeer naar de traditie waarbij de fakkel enkel in Griekenland en het gastland werd rondgedragen. ‘Dit mooie symbool van de hoop is een doelwit van protest geworden’, zei hij in een gesprek met de Nederlandse krant De Telegraaf. ‘Door het herstellen van de oude traditie voorkom je dat dit olympische symbool kapotgaat.’ De prins werpt bovendien op dat zo’n wereldwijde fakkeltocht handenvol geld kost. Gastland Griekenland moest er in 2004 nog 100 miljoen dollar voor betalen.

JOHAN PEENE BRENGT SCHOT IN ZIJN ZAAK

Zeventien jaar al wacht Johan Peene om zijn gerechtelijke strijd om een schadevergoeding te kunnen afsluiten. Vorige week zette de Oostendenaar stappen om schot in zijn zaak te krijgen: hij ketende zich vast aan het huis van de gerechtelijk expert die voor een eindverslag moet zorgen. In 1991 viel op de Oostendse luchthaven een chauffeur van een tankwagen in slaap bij het vullen van zijn voertuig. Gevolg: 55.000 liter kerosine in de aanpalende tuinen van Johan Peene en zijn drie buren. Het duurde tot 2000 voordat de sanering van de bodem kon beginnen, en de man wacht nog altijd op een schadevergoeding. Begin 2008 dwong hij via de kortgedingrechter af dat er binnen de drie maanden een verslag van de opgelopen schade moest worden gemaakt, maar dat is er nog steeds niet. Na zijn protestactie kreeg Peene nu van de gerechtelijk expert de belofte dat zijn verslag eind deze week klaar zal zijn.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content