SARAH BRYANT – EERSTE BRITSE SNEUVELT IN AFGHANISTAN

Met korporaal Sarah Bryant (26) is de eerste Britse vrouwelijke militair gesneuveld in Afghanistan. Bryant kwam om toen ze op patrouille was met drie mannelijke collega’s, ten oosten van Lashkar Gah, in de provincie Helmand. Ze reden op een bermbom en kwamen alle vier om. De man van Sarah Bryant is ook een militair, en volgens hem is zijn vrouw ‘gestorven als een heldin’. ‘Ze was een fantastische soldaat die is gestorven terwijl ze de job deed waar ze van hield. Mijn vrouw kende de risico’s, en ze was er omdat ze er wou zijn’, vertelde Carl Bryant aan de BBC. Sarah Bryant was al drie maanden in Afghanistan en diende eerder ook in Irak. Ze is de 106e Britse dode in Afghanistan.

LECH WALESA – VERDACHT VAN SPIONAGE

Volgens twee historici van het Poolse Instituut voor Nationale Herinnering (IPN) spioneerde Lech Walesa, Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 1983, ooit voor de geheime politie. Walesa leidde in de jaren tachtig het verzet tegen het communistische regime in Polen. IPN onthult zijn verleden binnenkort in een nieuw boek, en zou over harde bewijzen beschikken. Walesa zou tussen 1970 en 1972, voor hij leider van de vakbond Solidariteit werd, onder de codenaam Bolek informant zijn geweest van de communistische geheime politie. Hij was toen elektricien in de haven van Gdansk. Walesa werd al meerdere malen in opspraak gebracht vanwege zijn verleden onder het communisme, maar werd telkens vrijgepleit. Ook nu ontkent hij alles. De ex-president ziet er een manoeuvre in van zijn aartsrivalen: de huidige president van Polen, Lech Kaczynski, en zijn tweelingbroer en ex-premier Jaroslaw. Volgens waarnemers hebben de broers de afgelopen jaren enkele mannetjes geposteerd aan de top van het IPN.

FADILA – PRESENTEERT GESLUIERD WEERBERICHT

De regionale televisiezender Télé Bruxelles bedacht een fijn concept om de kijkers te betrekken bij de uitzendingen. Sinds november kunnen Brusselaars zich opgeven om het weerbericht te presenteren. Vorige week dinsdag zorgde een deelneemster voor controverse. De weersvoorspellingen voor woensdag werden aangekondigd door Fadila uit Molenbeek, die een blauwe nikab droeg, een gezichtssluier die enkel de ogen vrijlaat. Vooral de Brusselse MR reageerde heftig. Algemeen directeur Marc De Haan verklaarde dat het filmpje niet had mogen worden uitgezonden. Hij wierp wel op dat het programma bij een externe producent wordt gemaakt. Enkele dagen later werd duidelijk dat het om een grap van een cameraman ging, die zijn vriendin een plaatsje voor de lens had gegeven.

ALAIN DESTEXHE – LEGT VLAAMSE BEWEGING UIT

In zijn pas gepubliceerde boek Le mouvement Flamand expliqué aux francophones (Editions Luc Pire) doet MR-senator Alain Destexhe een poging om Franstalige landgenoten inzicht te geven in de geschiedenis van de Vlaamse beweging. Volgens Destexhe hebben Franstalige historici die steevast verwaarloosd, en was er daarom tot nu nog geen Franstalig boek over geschreven. De senator hoopt dat hij met zijn publicatie helderheid kan brengen in de huidige politieke situatie en voor meer begrip kan zorgen. Dat is nodig, legde hij uit aan het persagentschap Belga. ‘De Franstaligen moeten hun buren kennen. Wat er ook gebeurt, de Vlamingen zullen altijd onze buren en onze belangrijkste handelspartner blijven’, aldus Destexhe.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content