HERMAN SCHUEREMANS BOUWT WEER AAN TWEELINGFESTIVAL

Het Belgische festival Rock Werchter (3 tot en met 6 juli) is vanaf dit jaar opnieuw een dubbelfestival, met het Main Square Festival dat van 4 tot en met 6 juli in het Noord-Franse Arras plaatsvindt. Dat vertelde organisator Herman Schueremans aan Focus Knack. Tot 1999 kon het festival zowel in Torhout als in Werchter bezocht worden. Het nieuwe tweelingbroertje in Arras zal minder groepen ontvangen en een dag minder lang duren, maar biedt wel dezelfde hoofdacts aan, zoals dit jaar onder meer Radiohead, The Chemical Brothers en Mika. Volgens Schueremans, die al twee jaar consultant is van het Franse festival, is dat een voordeel, omdat hij de grote rockgroepen nu een optreden kan aanbieden op twee Europese festivals. Hij zegt met het Main Square Festival ook op het Vlaamse publiek te mikken, want Arras ligt op minder dan 100 kilometer van Kortrijk. Een extra troef is dat het plaatsvindt op de markt van Arras, dat werelderfgoed van de Unesco is. Het uitgebreide interview met Herman Schueremans leest u deze week in de festivalspecial van Focus Knack.

AUGUST VAN DAELE LOBBYT BIJ HET VLAAMS BELANG

De chef van het Belgisch leger, generaal August Van Daele, verkeert in woelig water sinds de krant De Standaard donderdag berichtte dat hij druk lobbyt om een verlenging van zijn mandaat te bekomen. Dat begon op 1 januari 2003 en Van Daele kreeg al tweemaal een verlenging van een jaar. Op het einde van 2008 loopt zijn mandaat af, en hij wil er graag nog een jaartje bijdoen als chef Defensie. Volgens De Standaard is hij daarvoor zelfs steun gaan zoeken bij Kamerlid Luc Sevenhans, die voor Vlaams Belang in de commissie Defensie zitting heeft. Sevenhans bevestigt het bericht en zegt dat hij generaal Van Daele garanties gevraagd heeft voor het openblijven van de militaire luchthaven in Brasschaat. De topgeneraal zelf ontkent het lobbyen en zegt dat hij altijd contacten onderhoudt met de politieke wereld.

HUDA FALAH VERKOZEN TOT MISS HOOFDDOEK

In Denemarken is de Iraakse studente Huda Falah (18) verkozen tot de eerste Miss Hoofddoek. Ze haalde het met haar lichtblauwe hoofddoek van 46 andere jonge moslima’s die meedongen naar de titel, ondanks de oproep van enkele conservatieve stemmen uit de Deense moslimgemeenschap om niet deel te nemen. Winnares Falah won een iPod en een speciaal voor de gelegenheid ontworpen hoofddoek. De wedstrijd was een initiatief van de jongerenwebsite van de openbare omroep DR, die daarmee een bijdrage leverde aan de hevige discussie die dezer dagen in Denemarken woedt over hoofddoeken. Vooral de rechts-populistische Deense Volkspartij gaat al enkele weken sterk tekeer sinds een vijftienjarig meisje van Libanese origine de toelating kreeg om in een van de nationale jeugdelftallen te voetballen met haar hoofddoek.

CARLOS MATEU BREEKT MET GELIJKE BELONING

De Cubaanse socialistische regering van president Raul Castro stapt af van het systeem waarbij iedereen evenveel verdient. Vice-minister van Arbeid Carlos Mateu Pereira heeft in de staatskrant Granma bekendgemaakt dat er binnenkort prestatiebonussen komen. Werknemers die hun doelen bereiken, krijgen een bonus van minstens 5 procent op hun salaris. Managers die hun team beter doen pres-teren, zullen 30 procent meer ontvangen. Dat moet volgens Carlos Mateu een betere productie en dienstverlening opleveren. Het idee van gelijke beloning, dat nochtans al sinds 1959 wordt gebruikt in Cuba, noemt hij niet meer wenselijk. Het nieuwe salarisstelsel is de voorlopig meest fundamentele hervorming sinds Raul Castro het van zijn zieke broer Fidel overnam als Cubaans president.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content