WEN JIABAO MAAKT VRIENDEN OP FACEBOOK

In een poging mee te zijn met hun tijd maken wel meer politici dezer dagen een profiel aan op netwerksites. Maar dat nu ook de Chinese premier Wen Jiabao sinds kort een pagina heeft op de populaire website Facebook, is toch wel verrassend. Of het profiel (http://www.facebook.com/pages/-Wen-Jia-bao/13823116911?ref=s) door de communistische leider zelf is geopend of door een vurige fan is momenteel nog onduidelijk, maar bij het laatste bezoek van Knack had Wen wel al 29.516 vrienden. Dat maakt hem nog niet tot de populairste politicus van Facebook, de Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Barack Obama is de nummer één. De pagina van premier Wen is aangemaakt na de zware aardbeving van 12 mei in de Chinese provincie Sichuan. Er staan vooral veel foto’s en video’s op van de premier die de plaats van de ramp bezoekt, en lovende berichtjes die door fans zijn achtergelaten.

CEES WIJBURG HELPT PRINS FILIP

Het VRT-magazine Koppen pakt donderdag uit met een uitzending over de Belgische kroonprins Filip, waarvoor ze hem zes maanden volgden en een lang gesprek met hem hadden. Veel waarnemers zien daarin een heus charmeoffensief van Filip. De VRT spreekt dat tegen, maar die indruk werd nog versterkt toen bekend raakte dat de contacten tussen de openbare omroep en het hof voor deze reportage gelegd zijn door de Nederlandse communicatiespecialist Cees Wijburg. Die is onder meer bekend als voormalige mediacoach van politicus Jean-Marie Dedecker (LDD) en adviseur van voetbalploeg Club Brugge. Wijburg pakte aanvankelijk trots uit met zijn raadgevingen in Het Laatste Nieuws, maar voegde daar een dag later op Radio 1 haastig aan toe dat hij geen officiële adviseur is van de prins, en alleen het pad heeft geëffend voor de reportage nadat zijn contacten aan het hof een keer ‘al filosoferend’ hadden gevraagd: ‘Zou dat imago van de prins niet wat positiever in beeld kunnen worden gebracht?’

DRIES VAN NOTEN IS INTERNATIONAL DESIGNER OF THE YEAR

In New York kroonde de Council of Fashion Designers of America (CFDA) deze week de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten (50) tot ‘International Designer of the Year’. De CFDA is een beroepsvereniging van meer dan 300 Amerikaanse modeontwerpers, en de prijs is erg prestigieus. In 2006 ging hij al eens naar een Belgische ontwerper, toen was dat Olivier Theyskens. Het zal Van Noten nog meer bekendheid opleveren in de VS, nadat hij eerder dit jaar ook al Hollywoodactrice Cate Blanchett mocht kleden voor de uitreiking van de Oscars. Volgens de Amerikaanse krant The International Herald Tribune draait de Belg intussen jaarlijks een omzet van 50 miljoen euro. Zelf doet hij daarover steevast het zwijgen toe. Zijn modehuis heeft over de hele wereld meer dan 500 verkooppunten.

HELEN CLARK BIEDT VIETNAMVETERANEN EXCUSES AAN

De eerste minister van Nieuw-Zeeland, Helen Clark, heeft zich in naam van haar land formeel verontschuldigd bij de veteranen van de Vietnamoorlog voor de manier waarop ze zijn behandeld bij hun terugkeer na de oorlog. Vanaf 1964 dienden in de Amerikaanse oorlog in Vietnam 3500 Nieuw-Zeelandse soldaten, van wie er 37 om het leven kwamen. In 1972 haalde de nieuwe Labourregering de troepen terug naar huis, onder druk van de publieke opinie. Helen Clark stelde deze week dat de soldaten daardoor voor hun diensten aan het vaderland ‘niet erkend werden zoals het hoorde, en wanneer het hoorde”. Ze excuseerde zich ook voor de gebrekkige steun aan de veteranen en hun families na hun terugkeer. Velen van hen hadden medische klachten door blootstelling aan chemische stoffen, wat jarenlang door de regering werd ontkend.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content