JOHN TYLER HAMMONS WORDT BURGEMEESTER VAN MUSKOGEE

In het Amerikaanse stadje Muskogee, in de staat Oklahoma, is de 19-jarige student John Tyler Hammons erin geslaagd verkozen te raken als burgemeester. Hij haalde in de tweede ronde 70 procent van de stemmen binnen, en klopte zo met een straat voorsprong zijn rivaal en oud-burgemeester Hershel Ray McBride. De eerstejaarsstudent van de Universiteit van Oklahoma belooft zijn studie zeker niet op te geven, en hoopt vooral op het vlak van informatie en openheid van bestuur verbetering te brengen in Muskogee. Hammons zal deze week nog beëdigd worden. Zijn 38.000 inwoners tellende stadje heeft de nodige bekendheid sinds Merle Haggard het plaatselijke conservatisme heeft bezongen in zijn countryklassieker Okie from Muskogee .

LORD PHILLIPS VERLOST RECHTERS VAN PRUIKEN

Ze lagen al langer onder vuur bij pers en publiek, en nu hebben de Britse rechters ook zelf begrepen dat de pruiken van paardenhaar die al 300 jaar tot hun vaste outfit behoren een beetje uit de tijd zijn geraakt. Het is lord Phillips, de lord chief justice , die deze beslissing heeft doorgedrukt. Hij vond dat de pruiken de perceptie voeden dat Britse rechters de voeling met het hedendaagse leven kwijt zijn. Daarom liet hij ontwerpster Betty Jackson een toga ontwerpen die de nieuwe look moet afmaken. Over de moderne zwarte toga’s zijn de meningen verdeeld, maar de term ‘ Star Trek- look’ keerde opvallend vaak terug in de commentaren van modejournalisten. De Britse traditie blijft wel nog een beetje overeind, want lord Phillips slaagde er niet in om ook de rechters van de strafrechtbanken te overtuigen hun pruik thuis te laten. Enkel in burgerlijke zaken zullen rechters in Engeland en Wales voortaan met ontbloot hoofd aantreden.

KAAT EVERAERTS EERSTE SPIJBELAMBTENAAR

Antwerpen is vast van plan om zijn spijbelprobleem aan te pakken. Dat moet blijken uit de aanstelling van psychologe Kaat Everaerts (30), die de eerste spijbelambtenaar van ons land wordt. Het is ook hard nodig. Vorig jaar was 13 procent van de Antwerpse leerlingen in het secundair onderwijs vaker dan tien halve dagen onwettig afwezig op school. Ook van de basisscholen komen steeds meer signalen over het groeiende aantal piepjonge spijbelaars. Everaerts moet nu een eigen spijbelbeleid ontwikkelen dat die alarmerende cijfers kan terugdringen, samen met het bestaande Centraal Meldpunt. ‘Ik wacht niet tot de school mijn hulp inroept’, vertelt ze in De Morgen . ‘Ik ga de scholen actief benaderen om te analyseren wat er misgaat.’ Dat wil ze doen door in kaart te brengen hoe vaak op elke school gespijbeld wordt, en wanneer. Antwerpen legt hierbij de lat hoog, want vanaf tien halve dagen afwezigheid sta je er te boek als hardnekkige spijbelaar. In de rest van Vlaanderen is dat pas na dertig halve dagen.

JOS VAN DEN BERGH SCHONK DE VRT EEN CULTUURPROGRAMMA (MAAR GEEN BOEKENPROGRAMMA)

Na twee seizoenen LUXxl stapt eindredacteur Jos Van den Bergh op bij de VRT. Hij wordt vanaf deze zomer programmacoördinator bij het MuHKA. Van den Bergh begon zijn televisiecarrière bij Lichtpunt en was nadien vele jaren eindredacteur en programmamaker. Meer dan dertien jaar maakte hij kunst- en cultuurdocumentaires voor de VPRO. Eind 2006 werd Van den Bergh door Canvas aangezocht om de eindredactie te verzorgen van een verder te ontwikkelen cultuurprogramma. Dat mondde uiteindelijk uit in het langverwachte en veelbesproken LUXxl met Luc Janssen.

Van den Bergh was ook de man die dit najaar het nieuwe boekenprogramma van Canvas zou maken, in samenwerking met de VPRO. Zijn vertrek komt dus ongelegen voor de VRT. Eerder haakte ook het Vlaams-Nederlandse cultuurhuis deBuren af als partner van het boekenprogramma. DeBuren wilde 100.000 euro op tafel leggen, maar verbond hoge kwaliteitseisen aan die sponsoring.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content