JIMMY CARTER OMARMT HAMASLEIDER

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter trok de afgelopen dagen op persoonlijke rondreis door het Midden-Oosten en heeft daarbij op veel tenen getrapt. De nu 83-jarige Democraat verdedigt namelijk de stelling dat er weer gepraat moet worden met de fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas. ‘Ook Syrië en Hamas zullen bij besprekingen over een definitief vredesakkoord betrokken moeten worden’, aldus Carter. Maar de Israëlische regering wil net dat het Westen Hamas isoleert tot die organisatie geweld afzweert en het bestaan van Israël erkent. Groot was dan ook haar verontwaardiging toen de ex-president van de VS bij zijn bezoek aan de Westelijke Jordaanoever Hamaskopstuk Nasser Shaer, de Palestijnse ex-vicepremier, omarmde. In Damascus zou hij later ook nog Khaled Meshal ontmoeten, de politieke leider van Hamas. Het Witte Huis zegt dat het Carter de ontmoetingen heeft afgeraden. Jimmy Carter kreeg in 2002 nog de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol bij het vredesakkoord tussen Israël en Egypte in 1979.

BORIS LAPIN LEIDT APEN OP VOOR MARSREIS

Omdat een ruimtereis naar Mars voor mensen voorlopig nog niet haalbaar is vanwege de straling, overwegen de Russische autoriteiten een eerste experimentele vlucht naar de planeet met apen aan boord. In het Sotsji Instituut in Vesolje wordt momenteel al een troep makaken klaargestoomd voor hun expeditie, waaruit de 40 beste gehaald zullen worden. Volgens Boris Lapin, de directeur van het instituut, is experimenteren met apen als eerste Marsreizigers logisch. ‘Mensen en apen zijn ongeveer even gevoelig voor straling’, vertelde hij aan de BBC. ‘Het is dus beter om met makaken te experimenteren dan met honden of andere dieren.’ Het WWF vreest een herhaling van het verhaal van Laika, de hond die in 1957 als eerste levende wezen de ruimte inging. Het beestje stierf enkele uren na de lancering van de stress en cirkelde nog twee weken dood rond de aarde.

NOUZHA SKALLI VINDT MUëZZINS TE LUIDRUCHTIG

De Marokkaanse minister van Familiezaken, de linkse Nouzha Skalli, ligt zwaar onder vuur bij de fundamentalisten. Skalli durfde het aan om in de ministerraad vragen te stellen bij het volume waarmee de muëzzins in Marokko vanaf de minaretten van de moskeeën het volk oproepen tot het ochtendgebed. Volgens haar gaat de volumeknop van de geluidsinstallatie daarbij steeds vaker richting maximum. Dat zou vooral de toeristen in hun slaap storen, en de Marokkaanse regering heeft zich tot doel gesteld in 2010 de kaap van de 10 miljoen bezoekers te ronden. De fundamentalisten reageren furieus op Skalli’s vraag of de muëzzins het voortaan niet iets minder hard kunnen doen. Ze zien het als een frontale aanval op de islam. Progressieve kranten merken dan weer op dat ook veel Marokkanen klagen over de muëzzins.

ROSELYNE BACHELOT STRIJDT TEGEN ANOREXIA

Wie aanzet tot anorexia kan in Frankrijk binnenkort twee jaar cel en een boete van 30.000 euro krijgen. De Franse minister van Gezondheid, Roselyne Bachelot, wil met die wetswijziging vooral websites aanpakken die magerzucht promoten, compleet met tips voor snel en extreem vermageren. Bachelot zegt dat dergelijke ‘doodsboodschappen’ niet tot de vrijheid van meningsuiting behoren. Indien de sites in verband kunnen worden gebracht met iemands overlijden, kan de straf voor de personen achter de boodschappen zelfs tot drie jaar oplopen. Bachelot hoopt dat de nieuwe wet in Frankrijk een debat over anorexia kan openen. Het land telt naar schatting 30.000 à 40.000 mensen die aan de ziekte lijden.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content