MARC LEGENDRE KRIJGT LIBRISNOMINATIE VOOR STRIP

De shortlist van de Libris Literatuurprijs 2008 doet stof opwaaien. Onder de zes genomineerden is namelijk ook Verder terug te vinden, de graphic novel of literaire strip van de Belg Marc Legendre. Het is de eerste keer dat een strip in ons taalgebied kans maakt op een toonaangevende literatuurprijs. Sommige literatuurcritici kunnen het weinig smaken dat tekenaar Legendre op het lijstje is beland naast Jeroen Brouwers, Marjolijn Februari, Louise O. Fresco, D. Hooijer en Koen Peeters. De jury van de Libris maakt er geen geheim van dat hij met de nominatie van Verder wil aangeven dat ook dit literatuur is, en het publiek het groeiende genre van de literaire strips wil laten ontdekken.

De Antwerpenaar Marc Legendre woont en werkt op de Canarische eilanden en is ook de tekenaar van het bekende stripfiguurtje Biebel. Ooit leidde hij het inmiddels opgedoekte weekblad Kuifje.

DENIS OLIVENNES MOET ‘NOUVEL OBS’ REDDEN

De uitgeverij Le Nouvel Observateur van het gelijknamige Franse progressieve opinieweekblad heeft het de laatste tijd lastig in een met rasse schreden digitaliserende mediawereld. Om de uitgeverij dringend dat nieuwe tijdperk binnen te loodsen, stelt de groep nu alle vertrouwen in de leiding van Denis Olivennes (47). Die staat al sinds 2003 aan het hoofd van de Franse boeken- en muziekketen Fnac, en haalde het bedrijf uit het slop na jarenlange verliezen door de groeiende verspreiding van muziek en boeken via het internet. Fnac ging dankzij hem internationaal en werd ook steeds meer een elektronicadienstverlener. Eenzelfde strijd tegen de digitalisering wacht hem nu bij Le Nouvel Observateur, waar het bestuur zegt te beseffen dat multimedia en een site ook voor een weekblad steeds belangrijker worden. Olivennes was eerder ook al adjunct-directeur bij Air France en directeur-generaal bij Canal+. Hij had bovendien een korte carrière in de politiek, en zou ook op dat vlak bij de linkse ‘Nouvel Obs’ passen.

KHOLOUD AHMED JUWAN AL-DHAHIRI WORDT EERSTE VROUWELIJKE RECHTER EMIRATEN

In Abu Dhabi is Kholoud Ahmed Juwan Al-Dhahiri benoemd als eerste vrouwelijke rechter van de Verenigde Arabische Emiraten. Sjeik Khalifa Ben Zayed Al-Nahyane, de emir van Abu Dhabi, benoemde haar tot rechter van eerste aanleg. Na Bahrein (sinds 2006) is het emiraat pas de tweede Golfstaat waar vrouwen rechter kunnen worden. Al-Dhahiri is al acht jaar advocate, en zegt te hopen dat ze een rolmodel kan zijn voor vrouwen uit de Emiraten door het goed te doen in haar nieuwe functie. Volgens de regering van Abu Dhabi is dit het bewijs dat ze vrouwen steeds meer wil betrekken bij de ontwikkeling van het moslimland. De federale regering van de Emiraten telt ook vier vrouwelijke ministers.

BENNY HINN KOMT VLAMINGEN ‘GENEZEN’

Op 9 mei strijkt de controversiële Amerikaanse televisiedominee Benny Hinn neer in het Antwerpse Sportpaleis voor twee van zijn beruchte ‘Miracle Crusades’. Al jaren krijgt de in Canada opgegroeide Hinn stadions en concerthallen tot de nok gevuld voor shows waarin hij mirakels en genezingen belooft. De man is al even lang omstreden, zelfs binnen de pinksterbeweging waartoe hij wordt gerekend. Critici hekelen vooral de manier waarop zijn medewerkers tijdens de show grote sommen geld ophalen bij het in trance gebrachte publiek, en de privéjet, de villa en het omvangrijke wagenpark die Hinn met zijn grote winst kocht. Verhalen van ontgoochelde gelovigen die helemaal niet genezen blijken, zijn bovendien legio. Op zijn site belooft hij in ieder geval ook Antwerpen ‘wonderen en de totale verandering van levens’. Binnenlandse Zaken onderzoekt zijn komst.

Thomas Verbeke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content