Ark van Noach

© Christian Clauwers. www.clauwers.com

In de streng beveiligde Wereldzadenbank op het Noorse eiland Spitsbergen worden diep in een berg anderhalf miljoen zaden van plantengewassen van over de hele wereld bewaard. De Svalbard Global Seed Vault wordt voor het gemak ook weleens ‘de ark van Noach’ genoemd.

Landen die geteisterd worden door oorlog, een epidemie, hongersnood, ziekte, een natuurramp of de gevolgen van de klimaatverandering kunnen bij de Wereldzadenbank terecht om er hun verloren gegane zaden te recupereren. Syrië was in 2016 het allereerste land ter wereld dat een beroep moest doen op de zadenbank.

De sinds 2008 operationele Seed Vault werd niet toevallig op Spitsbergen gebouwd. De permafrost (de altijd bevroren grond onder de oppervlaktelaag) is in principe ideaal om kostbare zaden te bewaren, want ook als de kunstmatige koeling uitvalt, blijft de bewaartemperatuur ver onder nul.

Alleen stijgt door de klimaatopwarming de temperatuur op Spitsbergen snel, waardoor de permafrost op termijn dreigt te ontdooien en ‘de ark van Noach’ kan kapseizen.

HET KLIMAATALARM: DE PODCAST VAN KNACK.

Ark van Noach
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content