APPS VOOR EEN VAKANTIE ZONDER STRESS

© BART SCHOOFS

Net omdat vakantie de meest onbekommerde periode van het jaar hoort te zijn, wordt het al snel een nerveuze bedoening. Knack selecteerde voor u de handigste vakantie-apps. Alles komt goed, beloofd.

Zoek de tent

Vakantie is synoniem voor rust en onbekommerdheid, en dus ook voor nonchalance. Na een gul overgoten avondje uit wordt iedereen weleens geconfronteerd met existentiële vragen zoals ‘waar heb ik mijn tent alweer opgezet?’ of ‘waar heb ik de auto geparkeerd?’. Apps als TentSpotter of Car-Pass wijzen u de weg.

TentSpotter (voor iPhone, gratis)

Car-Pass Car Locator (voor iPhone en Android, gratis)

Hola supermercado

De Middellandse Zee blijft een topper als reisbestemming – alleen jammer van het koeterwaals dat ze er spreken. Met een stemherkenningsapplicatie als SayHi Translate laat je de plaatselijke bevolking gewoon praten, en krijg je de vertaling kant en klaar – maar met de nodige grammaticale vrijbuiterij – op je scherm. Word Lens is zo mogelijk nog eenvoudiger: je richt je smartphone op een anderstalig bordje en ziet de tekst vertaald op je scherm verschijnen. Het nadeel is dat Word Lens voorlopig maar zes talen aanbiedt. Dan is er nog altijd Google Translate, met meer dan zestig beschikbare talen een van de meest uitgebreide vertaalmachines van het web.

SayHi Translate (voor iPhone, 0,89 euro)

Word Lens (voor iPhone en Android, 3,99 euro)

Google Translate (voor iPhone en Android, gratis)

Weerbericht

Sinds ze raketten naar de maan schieten is het weer om zeep, wist opa al. U zult het altijd zien: uitgerekend wanneer u op een zonzekere bestemming aankomt, loven ze daar de goden omdat het voor het eerst in twintig jaar regent in die tijd van het jaar. In plaats van te vloeken, neemt u er beter een weerapp bij en maakt nieuwe plannen. Een van de meest uitgebreide toepassingen heet Weatherpro, een app die wereldwijd verbazend accurate weerberichten verzamelt.

Weatherpro (voor iPhone, Android, 2,99 euro)

Het kofferplan

Hitte, vermoeidheid, Franse wc’s… Een urenlange tocht kan al eens tot spanningen leiden. Precair wordt de situatie pas wanneer u bij aankomst op zoek moet naar het oplaadkabeltje van de smartphones, en vaststelt dat u niet meer weet waar u ‘m gelaten hebt. Met de app GetPacked kunt u vooraf een overzicht maken van wat u in welke koffer hebt gestopt. Het is een kleine extra moeite, maar het kan u een echtelijke crisis besparen.

GetPacked (voor iPhone, 1,79 euro)

Snelle triptips

U moet hier nú weg – weg van dit huis, deze straat, dit land, en vooral: van dit weer. Een lastminuteticket, een tandenborstel en creditcard moeten volstaan, de rest van de trip plant u wel online. Met apps als Tripadvisor of Yelp kunt u gericht zoeken naar hotels, restaurants en musea.

Tripadvisor (voor iPhone, Android, gratis); Yelp (voor iPhone, Android, gratis)

Budgetmeter

Restaurantje hier, uitstapje daar – en voor je ’t weet, is je vakantiebudget erdoor. Met iReconcile kunt u live het overzicht bewaren, en komt u niet voor verrassingen te staan wanneer de Visa-afrekening in de bus valt. Reist u buiten de EU, dan is XE Currency onontbeerlijk. De app rekent op basis van de laatste wisselkoersen, zodat u heel precies weet hoeveel u betaalt.

iReconcile (voor iPhone, 1,59 euro)

XE Currency (voor iPhone, Android, gratis)

Noorden kwijt

Eens bezuiden Brussel is de mensheid minder bedreven in bewegwijzering. Een kompas is dan geen overbodige luxe, tenzij u 1. wilt testen of alle wegen écht naar Parijs leiden of 2. wilt wachten op de poolster. Bent u iets minder avontuurlijk aangelegd, dan is er nog altijd Google Maps, de Jan Becaus van de reisleiders.

Compass (voor iPhone, Android, gratis); Google Maps (voor iPhone, Android, gratis)

De Herman Van Molle-app

U zweert dat u dit gebouw al eerder hebt gezien, maar hoe heette het ook weer?’t Zat laatst nog in de Canvas Crack. Omdat u zich niet belachelijk wilt maken bij de lokale bevolking, gebruikt u Google Goggles. Richt uw telefoon op het gebouw, en u wordt direct naar de relevante Wikipedia-pagina’s doorverbonden.

Google Goggles (voor iPhone en Android, gratis)

Sch*ldw**rd

Een pizza bestellen lukt u al aardig in het Italiaans, en dankzij die rare cd’s van Sigur Ros vraagt u vlotjes de weg naar de Eyjafjallajökull. Maar inheems vloeken en schelden wanneer u gepluimd wordt door een taxichauffeur of wordt getreiterd door een douanebeambte? Swearport biedt u een catalogus van krachttermen, waarmee u in 45 talen aan de slag kunt. Af te raden in bars waar sterkedrank wordt geschonken.

Swearport (voor Android, 0,8 euro)

Gratis Wi-Fi

Wie met al dat smartphone-reizen geld wil besparen, is er doorgaans aan voor de moeite. Roamingkosten in het buitenland zijn absurd duur, dus wat u aan dat goedkope hotelletje bespaart, gaat rechtstreeks naar de telefoonmaatschappij. Daarom is het handig Wi-Fi Finder te installeren, waarmee u gratis internethotspots kunt zoeken.

Wi-Fi Finder (voor iPhone en Android, gratis)

DOOR JEROEN ZUALLAERT, ILLUSTRATIE BART SCHOOFS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content