Kieskring: samenvoeging van Antwerpen en Mechelen-Turnhout.

Zetels: 24.

Lijsttrekkers: Fauzaya Talhaoui (Agalev), Inge Vervotte (CD&V), Ward Beysen (Liberaal Appel), Bart De Wever (N-VA), Dyab Abou Jahjah (Resist), Patrick Janssens (SP.A-Spirit), Martine Claesen (Vivant), Gerolf Annemans (Vlaams Blok), Bart Somers (VLD).

Effectieven: bij de VLD moet Bart Somers ook buiten Mechelen overtuigen om in zijn kielzog Yolande Avontroodt, Claude Marinower, Margriet Hermans en Ludo Van Campenhout mee te nemen. De liberale strijdplaats is voor Arnold Van Aperen terwijl ook minister Marleen Vanderpoorten als lijstduwer is ingeschakeld om de VLD aan een zesde zetel te helpen. Bij de CD&V is het afwachten of de bekendheid van ex-vakbondsvrouw Inge Vervotte ook electoraal aanslaat. Servais Verherstraeten, Mia De Schamphelaere en lijstduwer Jos Ansoms zijn ook (bijna) zeker van een zetel en Nahima Lanjri maakt eindelijk de sprong naar een parlement. Kandidaat-burgemeester Patrick Janssens mikt op zetelwinst voor SP.A-Spirit, maar door de bestuurscrisis in Antwerpen is die uitkomst allerminst gegarandeerd. Uittredend regeringscommissaris Greet Van Gool heeft daarom een strijdplaats. Jan Peeters en Spirit-voorzitster Els Van Weert gaan naar de Kamer. Gerolf Annemans, Alexandra Colen, Jan Mortelmans, Guido Tastenhoye, Frank Creyelman en Filip Dewinter halen in principe zes zetels voor het Vlaams Blok. Bij Agalev zijn Talhaoui en Joos Wouters verkozen. Of uittredend staatssecretaris Eddy Boutmans rechtstreeks in de Kamer komt, hangt af van het resultaat van Jos Geysels en Mieke Vogels die de lijst duwen. Voor de N-VA moet Bart De Wever de kiesdrempel halen om verkozen te zijn.

Opvolgers: bij de VLD mogen drie opvolgers onder wie Martine Taelman en Fons Borginon hopen om de plaats in te nemen van Van Campenhout (nieuwe schepen van Antwerpen), Hermans (Vlaams parlement) en Vanderpoorten (Vlaams minister). Bij de SP.A is Maya Detiège zeker van de opvolging van Janssens. Filip Dewinter blijft in het Vlaams parlement en wordt opgevolgd door Luc Sevenhans. Bij Agalev moet een eerste opvolgersplaats Boutmans in elk geval in het parlement houden.

Opvallende kandidaten: naast al die gezichten springen twee andere lijsttrekkers in het oog. Ward Beysen kan met zijn Liberaal Appel de VLD pijn doen. Hij weet dan meteen ook hoe zijn kaarten liggen voor 2006. Abou Jahjah probeert met het extreem-linkse kartel van zijn Arabisch-Europese Liga met de PVDA van Kris Merckx een deel van zijn aanhang bij allochtone jongeren electoraal te verzilveren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content