Bij de aanleg van de Kieldrechtsluis in de Antwerpse haven in 2013 ontdekte paleontoloog Stijn Goolaerts (KBIN) een goed bewaard skelet van een fossiele walvis. Het dier werd bestudeerd door een team deskundigen, wat leidde tot de beschrijving van een nieuwe walvissoort in The Journal of Systematic Palaeontology.

De walvis zou zo’n 3 miljoen jaar geleden in de Noordzee hebben rondgezwommen. Hij is een uitgestorven neefje van de huidige noordkaper, die het ook kwaad krijgt (er zouden minder dan vijfhonderd individuen van overblijven). Het dier werd naar Antwerpen genoemd, dat boven op een walvissenkerkhof lijkt te zijn gebouwd.

Het skelet van de Antwerpibalaena liberatlas biedt nieuwe inzichten in de evolutie van deze groep walvissen, die onder meer opvallen door hun ‘stijve nek’: de nekwervels zijn aan elkaar gegroeid, waardoor ze gemakkelijker de gigantische kop kunnen torsen. De nieuwe fossiele walvis had nog één nekwervel die los zat van de rest.

Een tijdje geleden beschreef fossielehaaienexpert Frederik Mollen met een collega in het vakblad Geodiversitas een 100 miljoen jaar oud haaienskelet, dat gevonden was op het strand van de Franse Cap Blanc-Nez. De vondst is uniek, omdat haaienbeenderen uit kraakbeen bestaan, dat niet gemakkelijk fossiliseert.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content