Ewald Pironet

Fortis kampt met een vertrouwenscrisis. Het aandeel verloor in één dag bijna 20 procent. ‘Het zal jaren vergen om dat vertrouwen te herstellen’, zegt Emiel Van Broekhoven, professor persoonlijke financiële planning en ex-voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers.

Bij Fortis leek er lang geen vuiltje aan de lucht. ‘ Business as usual’, verklaarde de top eind mei op een analistenvergadering. Nauwelijks drie weken later moest de grootste bank-verzekeraar van België zeer ingrijpende maatregelen aankondigen om zijn solvabiliteit op te krikken: met noodgrepen wordt de kapitaalbuffer met ruim 8 miljard euro aangedikt, het interim-dividend wordt geschrapt. ‘Daarmee is het vertrouwen weg’, zegt Emiel Van Broekhoven, vader van de financiële planning voor de gezinnen, die als ex-voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) de beurs op de voet volgt. ‘Het grootste probleem voor het Fortismanagement zal zijn dat vertrouwen terug te winnen. En iedereen deelt in de klappen. Fortis was een aandeel voor het brede beleggers-publiek, maar ook de meeste mensen die een groepsverzekering hebben of die aan pensioensparen doen, lijden verlies, want daar zitten heel wat Fortisaandelen in.’

Was u verrast door de maat-regelen van Fortis?

emiel VAN BROEKHOVEN: Ja. Als de top nauwelijks een maand eerder verklaart dat het dividendbeleid behouden blijft en dat hij alle vooropgestelde objectieven zal waarmaken, dan verwacht je zulke drastische ingrepen niet. Er was wel wat onzekerheid rond Fortis: het zit met herverpakte rommelkredieten en lijdt dus onder de Amerikaanse kredietcrisis. Er waren geruchten dat de verkoop van sommige onderdelen van het overgenomen ABN Amro niet zo vlot liep. En in het buitenland kwamen al banken in moeilijkheden. Dat liet vermoeden dat er iets zou kunnen gebeuren, maar de top ontkende steeds.

Heeft Fortis zich vergaloppeerd met de overname van ABN Amro?

VAN BROEKHOVEN: Achteraf gezien kun je dat zeker zeggen, maar op het moment dat de overname plaatsvond was er nog niet echt sprake van een kredietcrisis. Die heeft het slagen van de financiering van de overname natuurlijk bemoeilijkt.

Ceo Jean-Paul Votron en voorzitter Maurice Lippens beweren nog steeds dat Fortis goed bezig is. Dat wordt aangetoond door het feit dat ze in één dag alle nieuwe aandelen verkocht kregen, zo zeggen ze.

VAN BROEKHOVEN: Als dat tegen die braderieprijzen niet gelukt was voor een bank als Fortis, dan zat ze wel heel zwaar in de problemen. Ik vind dat ze de hele operatie nogal positief voorstellen. Ze zeggen ook niets over de grote verwatering van het belang van de bestaande aandeelhouders. Votron heeft ook een kans laten liggen om een gebaar te stellen, bijvoorbeeld door de eerder gekregen bonus terug te storten.

Alle bankaandelen krijgen nu klappen op de beurs.

VAN BROEKHOVEN: Ja, misschien is het ergste van de kredietcrisis nog niet achter de rug. Het dieptepunt is al een paar keer aangekondigd, maar de banken zakken steeds dieper weg. Als je nu bankaandelen koopt, dan is dat puur speculatie en dan kan ik je alleen maar succes wensen.

Zowat alle aandelen presteren slecht, alle indexen kleuren steeds roder.

VAN BROEKHOVEN: We zitten in een zeer moeilijke beursperiode, maar je moet alles op termijn zien: in de loop van maximaal zeven jaar komt het allemaal wel weer goed.

Echt?

VAN BROEKHOVEN: Ja, als je op de beurs belegt, moet je beseffen dat de koersen omhoog en omlaag zullen gaan, net als een zeeman weet dat na eb vloed komt.

Maar is het nu laag water, of stormt het? Noteren de aandelen gewoon laag of beleven we een ernstige crisis?

VAN BROEKHOVEN: Ik ben niet zo pessimistisch. Er komt geen beurscrisis zoals in de jaren dertig, omdat de Europese Centrale Bank nu instrumenten heeft om die crisis onder controle te houden. De VS zitten in een recessie, maar de wereld niet. Ik blijf dus rustig, alleen kalmte kan ons redden. Ik heb veel geleerd van meester-belegger Warren Buffett: die deed zijn beste aankopen altijd in omstandigheden zoals vandaag. Je moet vertrouwen hebben in de wereld. Gezonde bedrijven verdwijnen niet van vandaag op morgen.

Er zijn nu koopjes op de beurs?

VAN BROEKHOVEN: Alleen als je het geld pakweg zeven jaar kunt missen en als je de aandelen die je koopt goed kent. Anders plaats je je spaargeld beter op een spaarrekening bij een bank die je 4 procent geeft, of koop je kasbons waar je netto 4,3 procent moet kunnen krijgen. Je nu plots in aandelen storten, zou een grote vergissing zijn.

Ewald Pironet

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content