Dat bossen de klimaatopwarming en haar gevolgen kunnen milderen, is bekend. Volgens bio-ingenieur Emiel De Lombaerde (UGent) en zijn collega’s kan het afkoelende effect van bossen nog groter zijn dan gedacht. In een reeks simulaties, gepubliceerd in Science of the Total Environment, tonen ze aan dat het verkoelende effect van bossen wereldwijd kan toenemen met zo’n 0,3 tot 0,6 graden Celsius. Met andere woorden: als de temperatuur buiten het bos met 1,5 graad Celsius stijgt, zal dat in het bos met slechts 0,9 tot 1,2 graden Celsius zijn. Belangrijk is uiteraard dat bossen intact blijven en hun bladerdak zo dicht mogelijk is, zodat er minder warmte naar binnen komt.

In warme omstandigheden groeien bomen minder snel dan anders.

Andere onderzoekers melden in JGR Biogeosciences dat tropische bomen in extreem warme jaren minder CO2 capteren en opslaan, waardoor ze een kleiner bufferend effect tegen een verdere opwarming hebben. De bomen groeien in hete en droge weersomstandigheden minder snel dan anders. Vooral warmere nachten belemmeren het groeiproces. Bij hogere temperaturen sputtert de fotosynthese waarmee planten CO2 uit de lucht omzetten in energie. Overigens kreunen ook bossen in Europa onder de effecten van de opwarming.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content