Rik Van Cauwelaert
Rik Van Cauwelaert Rik Van Cauwelaert is directeur van Knack.

Parijs, 6 mei 1932. – Nadat hij op 13 mei 1931 door de nationale assemblée was verkozen tot Franse president en hij zijn intrek had genomen in het Elysée, zei Paul Doumer: ‘Ik ben de dertiende president van Frankrijk, verkozen op een dertiende. Ik moet wel vermoord worden.’ Een jaar later, op 6 mei 1932, werd hij neergeschoten.

Paul Doumer, in 1857 geboren in Aurillac en van erg bescheiden komaf, gaf eerst wiskundeles en belandde daarna in de journalistiek. Vrij snel na de aanvang van de Derde Republiek stapte hij in de politiek, aan de zijde van de links-radicalen, de groep rond Georges Clemenceau.

Zijn politieke loopbaan ging heel snel in stijgende lijn. Na een eerste verkiezing tot volksvertegenwoordiger werd hij in 1896 gouverneur-generaal van Indochina en hij bleef dat tot 1902. Na zijn terugkeer nam hij meteen het voortouw in het parlement, eerst als voorzitter van de belangrijke commissie voor financiën, daarna als kamervoorzitter.

In 1906 al was hij een eerste keer kandidaat voor het Franse presidentschap, maar werd verslagen door Armand Fallières. Nadat hij eerder zijn kamerzetel had verspeeld, werd hij in 1912 verkozen als senator voor Corsica.

Na de Eerste Wereldoorlog, waarin vier van Doumers zonen sneuvelden ? wat hem de achting van alle oud-strijders opleverde ? zal hij vanaf 1921 in opeenvolgende regeringen geregeld de post van minister van Financiën opnemen. Waarna hij in 1927 werd geïnstalleerd als voorzitter van de Senaat. Een functie die hij behield, tot hij in mei 1931, bij een tweede stemronde, door de nationale vergadering werd verkozen tot president van Frankrijk.

De populariteit van de minzame Doumer was groot toen hij een jaar later, op 6 mei 1932, in Parijs een bezoek bracht aan de jaarlijkse boekenbeurs voor schrijvers-oorlogsveteranen in het opulente Rothschild-huis. Hij werd er opgewacht door zijn moordenaar.

Terwijl de president door de tentoonstelling wandelde, stapte de 34-jarige Rus Paul Gorgoelov naar hem toe en nam hem onder vuur. Doumer raakte zwaar gewond aan de nek en onder de oksel. Agenten overmeesterden Gorgoelov terwijl de zieltogende president naar het Beaujon-hospitaal werd afgevoerd. Doumer bezweek er de dag nadien als gevolg van een zwaar hersenletsel.

De moordaanslag was een volkomen zinloze onderneming. Gorgoelov beweerde Doumer te hebben vermoord om de aandacht te vestigen op het bestaan van de Russische fascistische partij. Die partij bestond uit drie leden, onder wie Gorgoelov.

Rik van Cauwelaert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content