PS’er Yvan Mayeur leidt zijn eerste gemeenteraad als nieuwe burgemeester van Brussel.

Yvan Mayeur: Wanneer ik wist dat ik de nieuwe burgemeester van Brussel zou worden? Officieel op 4 november 2013, net zoals u. Maar dat ik Freddy Thielemans zou opvolgen in de loop van de ambtstermijn wisten we al bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. Mijn lot lag wel in Freddy’s handen. Het was aan hem om te bepalen wanneer hij zou vertrekken.

Amper één jaar na de start van de legislatuur dus. Sommige Brusselaars noemen dat kiezersbedrog.

Mayeur: Dat hij er al na een jaar de brui aan geeft, is niet zo onlogisch. Freddy is 69 jaar. Hij vond dat de generatie na hem aan zet is. En binnen de PS maakten we ook de politieke keuze om ruim voor de belangrijke verkiezingen van 2014 de wissel achter de rug te hebben.

Wat zijn uw prioriteiten voor de volgende vijf jaar?

Mayeur: Mijn grootste bezorgdheid is de zeer slechte sociaal-economische situatie van de Brusselaars. Als jarenlang voorzitter van het OCMW weet ik dat dit een groot probleem is. Dus gaan we de lokale economie en werkgelegenheid stimuleren. De geplande heroriëntering van het Bordetziekenhuis zullen we bijvoorbeeld aangrijpen om meer hoogopgeleiden werk te geven. Voor de laaggeschoolden moeten er arbeidsplaatsen komen in extra horecazaken en winkels in het centrum. Daarvoor zullen we het hart van Brussel aantrekkelijker moeten maken. De hoofdstad mag niet langer een autosnelweg zijn waar iedereen voorbijrijdt. Het moet veel meer dan vandaag een pleisterplaats worden waar mensen willen wandelen en consumeren. De heraanleg van de Anspachlaan, met echte pleinen ter hoogte van Brouckère en Beurs, zal daar heel belangrijk voor zijn.

Die eis van de picknickers gaat al jaren mee. Uw voorganger Freddy Thielemans was daar zeer dubbelzinnig over. Hij zei ja, maar voerde niets uit.

Mayeur: Het klopt dat we al veel verder hadden kunnen staan. Maar ik ga er nu echt werk van maken. Het is mijn topprioriteit en vanaf nu zal het sneller gaan.

Thielemans heeft aangegeven dat hij het vastgoedproject Neo op de Heizel niet zal loslaten.

Mayeur: Neo is een ander dossier dat we snel willen uitvoeren. Maar dat is inderdaad Freddy zijn project. Welke functie hij daar precies zal uitoefenen is nog niet bepaald, maar ik heb hem daar nodig. Hij is de ambassadeur, hij weet er alles over, en hij zal ook afwerken waar hij aan begonnen is.

Hoort het nationale voetbalstadion daar ook bij? Stad Brussel lijkt in dat dossier een beetje van het voorplan verdwenen.

Mayeur: De andere betrokkenen hebben daar veel over gecommuniceerd, maar het terrein zelf is wel onze eigendom – dat wordt een beetje vergeten. Men spreekt over een nieuw stadion dat volledig gefinancierd zal worden met privékapitaal, maar er zit dus ook een deel van ons geld in. Ik ga me er niet zo mee bezighouden, MR-schepen Alain Courtois is daarvoor de geknipte man. Hij is de voetbalkenner en hij zal namens de gemeente Brussel in overleg met de Brusselse regering, de Vlaamse regering, de privépartners en de toekomstige gebruikers een belangrijke rol spelen.

U hebt in die achttien jaar als voorzitter het Brusselse OCMW uitgebouwd tot een soort stad in de stad. Maar u eindigde toch in mineur, met de heisa rond de daklozenorganisatie Samu Social, die u zelf uit de grond had gestampt.

Mayeur: Daarover zijn in de media veel te veel opgeklopte verhalen verschenen. Ik wil mijn eindbalans als OCMW-voorzitter met een gerust hart naast dat van veel van mijn collega’s leggen.

Verdiende Samu Social-directrice Pascale Peraita, die uw opvolger wordt bij het OCMW, niet te veel?

Mayeur: Ze verdiende 4500 euro netto per maand. Ik vind dat een correct bedrag voor iemand met haar verantwoordelijkheden. Het is een misvatting dat alleen de managers in de banken en het bedrijfsleven goed hun boterham mogen verdienen. Welzijn, onderwijs en opvoeding zijn in mijn ogen veel belangrijker sectoren. De professionals daar moeten goed betaald worden. Want ze zijn het waard.

Tot slot: uw voorganger was, tot ergernis van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), altijd afwezig bij de viering van de Vlaamse feestdag in het Brusselse stadhuis. Zal u daar wel zijn?

Mayeur: Op 11 juli 2013 heeft de schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden Ans Persoons (SP.A) de welkomstspeech gegeven namens de stad Brussel, en ze heeft dat goed gedaan. Ik zal die eer volgend jaar opnieuw aan haar laten. Maar ik zal wel aanwezig zijn. Ik ben ook burgemeester van de Nederlandstaligen. Maar misschien zal Peumans tegen dan zelf niet meer als parlementsvoorzitter aanwezig kunnen zijn. (lacht)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content