De plaatselijke N-VA-afdeling van Turnhout zet de eigen burgemeester Erwin Brentjens en schepen Willy Van Geirt uit de partij.

Erik Vos (sinds 3 december officieel de nieuwe burgemeester van Turnhout): Begin juli kwam de onenigheid die binnen de N-VA allicht al veel langer smeulde voor het eerst naar buiten. Er waren krasse uitspraken van toenmalig eerste schepen Tom Versmissen in de pers. De burgemeester miste volgens hem de nodige leiderschapskwaliteiten en ook zijn collega-schepen Van Geirt liet nogal wat steken vallen. Kris Van Dijck, N-VA-parlementslid uit de streek, kwam op vraag van de lokale N-VA-afdeling bemiddelen. Maar een paar dagen later, op 11 juli, de Vlaamse feestdag nota bene, raakte bekend dat ondanks de tussenkomst van Kris Van Dijck de burgemeester en de schepen door de eigen N-VA-afdeling de deur waren gewezen. Dat vonden wij als oppositie toch tamelijk kras, zeker omdat het stadsbestuur had aangekondigd tijdens de vakantiemaanden aan het financiële meerjarenplan te zullen werken. Samen met de andere oppositiepartijen riepen we een gemeenteraad samen om duidelijkheid te vragen over de situatie.

Wat was uw inschatting toen: ging het om inhoudelijke verschillen, persoonlijke afrekeningen, dorpspolitiek van het zevende knoopsgat?

Vos: Daar spreek ik me liever niet over uit. Als er inhoudelijke verschillen waren, dan is me in elk geval nooit duidelijk geworden welke. Maar ik dacht aanvankelijk dat de vakantieperiode soelaas zou brengen. Quod non.

Uiteindelijk kon de bevoegde Vlaamse minister Geert Bourgeois, zelf ook N-VA, niet anders dan de onbestuurbaarheid van Turnhout erkennen.

Vos: Provinciegouverneur Cathy Berx heeft nog onderzocht of de brokken te lijmen waren, maar na weken van politieke onzekerheid moesten de gouverneur en de minister inderdaad tot de conclusie komen dat de stad onbestuurbaar was geworden.

Hoeveel schade heeft dat de stad berokkend?

Vos: De vele weken van politieke onzekerheid hebben Turnhout geen goed gedaan, maar wij kijken niet meer naar het verleden, wij kijken vooruit.

Hoe is die nieuwe meerderheid tot stand gekomen? Was iedereen het er snel over eens dat met de intern verdeelde N-VA niet te praten viel?

Vos: Iedereen heeft met iedereen gesproken, maar uiteindelijk is er een doorstart gekomen met vier partijen: CD&V en SP.A, die ook tot de vorige coalitie behoorden, en Groen en mijn partij T.I.M (Turnhout Iedereen Mee). Allemaal mensen die ervaring hebben in de politiek en die absoluut rust en stabiliteit willen brengen, in het belang van deze mooie stad.

Uw partij is een scheurpartij van CD&V. Is het niet lastig om opnieuw te moeten samenwerken met uw oude partij, waar u kort vóór de gemeenteraadsverkiezingen boos was opgestapt?

Vos: Het verleden is het verleden. Er is vertrouwen in de ploeg, we doen ook veel dingen samen. En ik wil als burgemeester dat de zon voor iedereen schijnt, nog het meest voor Turnhout en de regio. We werken hard om het financiële meerjarenplan rond te krijgen tegen de deadline van de Vlaamse overheid. Dat is geen sinecure, want zoals elke gemeente heeft Turnhout het financieel moeilijk.

Hoe heeft de modale inwoner van Turnhout die wekenlange politieke crisis in zijn of haar stad beleefd?

Vos: Tja, op een gegeven moment leek Turnhout wel wereldnieuws. Ook mensen die niet politiek actief waren, werden erop aangesproken. Waar kom jij vandaan? O help, uit Turnhout? Dat is geen prettig gevoel, natuurlijk. Deze stad heeft zoveel moois te bieden. De hoogste tijd dus om de bladzijde om te slaan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content