Koning Filip herdenkt Wapenstilstand aan Graf van de Onbekende Soldaat in Brussel

Koning Filip op de 103de herdenking van Wapenstilstand bij de Congreskolom in Brussel. (11 november 2021) © Belga Image

Koning Filip is vandaag aanwezig op de 103de herdenking van Wapenstilstand bij de Congreskolom in Brussel. De militaire ceremonie aan het Graf van de Onbekende Soldaat brengt hulde aan de slachtoffers die vielen tijdens de twee wereldoorlogen.

Naast de koning wonen ook de voorzitters van de Kamer en de Senaat en vertegenwoordigers van de regeringen de plechtigheden ter ere van 11 november bij. Ook in de rest van het land wordt de wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog naar jaarlijkse gewoonte herdacht.

In België bracht men voor het eerst huldiging op 11 november 1922, toen het stoffelijk overschot van een onbekende soldaat aan de Congreskolom werd begraven. Sindsdien evolueerde Wapenstilstand tot een nationale feestdag. Enkele jaren eerder op 11 november 1918 bracht de wapenstilstand een einde aan vier jaar Duitse bezetting. Op 4 augustus 1914 viel het Duitse leger in strijd met het internationale recht het Belgische grondgebied binnen en stortte het land zo in de Eerste Wereldoorlog. Ongeveer 41.000 Belgische soldaten lieten het leven.

Ieper

Ook in Ieper werd hulde gebracht aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De traditionele Poppy Parade werd voorafgegaan door een eucharistieviering. Daarna volgde dan de Last Postceremonie onder de Menenpoort, deze keer opnieuw met publiek.

Na een corona-editie vorig jaar waarbij slechts vier personen en een klaroenblazer aanwezig waren, was het dit jaar opnieuw een traditionele herdenking met prominente genodigden en heel wat publiek. Iedereen moest wel een Covid Safe Ticket en eID voorleggen. Wie niet aanwezig kon zijn, kon meevolgen via de Facebook livestream of live op Eén.

‘Nu de coronabesmettingen weer stijgen, vragen we de aanwezigen om de geldende coronamaatregelen na te leven. Voldoende afstand houden, mondmasker dragen en te drukke plaatsen vermijden’, zo zei burgemeester Emily Talpe (Open Vld) vooraf. Onder anderen premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) legden een krans neer voor de gesneuvelden.

De herdenking van de Wapenstilstand in Ieper is doorgaans een groot gebeuren dat heel wat Britten naar Ieper lokt. Maar door de brexit en strenge coronamaatregelen waaraan Britse toeristen moesten voldoen, daagden alleen de Britse diehards op, samen met heel wat andere toeschouwers.

Partner Content