Cyber resilience is méér dan alleen cybersecurity

Hoewel bijna dagelijks bedrijven uit uiteenlopende sectoren in het nieuws verschijnen omdat ze slachtoffer waren van een datalek, cyber- of ransomwareaanval, staan de meeste ondernemingen amper stil bij het gevaar van cyberdreiging. Nochtans kan het ook hen overkomen.

De schade en kosten die een cyberaanval of uitval van IT-systemen teweegbrengt, beperken zich bovendien niet tot dat ene moment. Integendeel, ze hebben zware gevolgen op lange termijn die bedrijven niet makkelijk te boven komen.

Voorkomen is daarom zoals zo vaak beter dan genezen. Dat is mogelijk door een betrouwbare cybersecurity. Maar dat alleen is niet voldoende. Cyber resilience gaat nog een stap verder dan de investering en implementatie van een gedegen cybersecurity ter bescherming van cyberaanvallen en data-inbreuken.

Noodzakelijke aanvulling

Cyber resilience of cyberveerkracht houdt in dat een organisatie operationeel blijft en haar bedrijfskritische diensten kan blijven leveren, zelfs in het geval van een cyberincident. De business staat zo te allen tijde centraal. Concreet behelst een veerkrachtige cyberstrategie meerdere elementen, zoals bedrijfscontinuïteit, risicomanagement en noodherstel.

Opgelet, cyber resilience is een aanvulling op cybersecurity. Het is geen kwestie van kiezen tussen een van de twee, want net de synergie tussen beide zorgt voor een sterke en noodzakelijke beveiliging van bedrijven en hun vele data. Als katalysator van innovatie zijn die data tegenwoordig cruciaal, net zoals de bereikbaarheid ervan, ook tijdens een cyberaanval.

Vijfstappenplan

WESTPOLE ondersteunt bedrijven in de opmaak en uitvoering van een veerkrachtige cyberstrategie. Dat doet het via een cyberbestendige aanpak in vijf fases. Ten eerste is er de fase van identificatie. Daarbij wordt onder de loep genomen wat de kritieke punten van een bedrijf of organisatie zijn.

Vervolgens is er de fase van de bescherming, waarin kwetsbaarheden worden opgespoord voor ze door kwaadwilligen worden afgestraft. Tijdens deze stap naar cyber resilience staat de uitrol van een sterke cyberbescherming centraal.

Ten derde is het in de detectiefase zaak om afwijkingen van dataprestaties continu te monitoren via automatische tests en de verificatie van geback-upte data om mogelijke cyberdreigingen op tijd te herkennen en voorkomen.

De vierde fase dient ter voorbereiding indien zich op een bepaald moment toch een cyberaanval voordoet. Zo verliest men geen tijd en kan onmiddellijk een gepaste reactie volgen. Tot slot gaat het in de vijfde fase om het efficiënt herstellen en recuperen van data na een cyberincident.

Meer weten?

Dit stappenplan biedt WESTPOLE aan als Disaster Recovery as a Service (DRaaS), op maat van jouw bedrijf. Wil je meer weten over cyber resilience en de vijf stappen om ook jouw bedrijf cyber resilient te maken? Lees dan hier onze whitepaper.