6 tips om een defecte verwarmingsketel te voorkomen

De zomer is voorbij, dus is de tijd weer aangebroken om de verwarming aan te zetten. Neem de juiste voorzorgen om in alle comfort de winter door te komen, te besparen op verwarmingskosten, en bovenal om een panne te vermijden.

Een storing in je verwarmingsketel kan meerdere oorzaken hebben. Als je ervoor zorgt dat je verwarmingssysteem optimaal functioneert, kan je veel voorkomen … Er zijn ook makkelijk te herkennen voortekens dat er een storing zit aan te komen. En dat wil je natuurlijk niet meemaken in het putje van de winter.

1. Is je verwarmingsketel al op leeftijd?

Cv-ketels ouder dan 15 jaar worden minder efficiënt, verbruiken meer (30% meer) en vallen vaker in panne. Denk er dus op tijd aan om je oude ketel te vervangen door een nieuwe. Zo vermijd je meerdere dure reparaties of zelfs een plotse dringende vervanging … Wacht niet tot je voor een voldongen feit staat!

2. Wordt je verwarmingsketel regelmatig onderhouden?

Regelmatig onderhoud maakt een groot verschil! Wist je dat het risico op pannes tot 5 keer lager ligt bij ketels die regelmatig nagekeken worden door een erkende professional? Ook ben je zo zeker dat je installatie optimaal blijft functioneren en renderen. Denk er al aan voor de winter zijn intrede doet en de agenda van elke chauffagist weer overvol zit.

Bovendien is een periodieke controle van je cv-ketel wettelijk verplicht. Gasketels moeten om de 2 jaar gekeurd worden in Vlaanderen en Brussel, en om de 3 jaar in Wallonië. Stookolieketels moeten elk jaar gecontroleerd worden in alle gewesten.

3. Is je warmwaterketel goed afgesteld?

“In de winter denken veel mensen dat ze de boiler die is aangesloten op de cv-ketel beter wat heter kunnen instellen, op 70°C“, zegt Paul De Vylder, energiedeskundige bij ENGIE. “Niets is minder waar! 60° is meer dan genoeg, te meer omdat er zich bij deze lagere temperatuur minder kalkaanslag vormt, wat dus de levensduur van de ketel verlengt. Hierdoor verkleint de kans op storingen.” Het is echter niet raadzaam om de temperatuur lager dan 60°C in te stellen, want dan worden bacteriën en kiemen niet meer gedood.

4. Hoe zit het met de druk?

6 tips om een defecte verwarmingsketel te voorkomen

De waterdruk in de ketel moet altijd optimaal zijn: deze waarde ligt over het algemeen tussen 1 en 2 bar. “De zwarte naald die de druk aangeeft, moet zich in de groene zone van de manometer van de ketel bevinden”, adviseert Paul van ENGIE. Een te hoge druk kan het hele verwarmingssysteem beschadigen. En als de druk te laag is, zal je verwarming minder goed werken.

5. Heb je nog genoeg stookolie?

Na de zomer heeft de klassieke “panne” bij eigenaars van een stookolieketel een eenvoudige oorzaak: geen stookolie meer in de tank! Meters kunnen soms misleidend zijn, dus vertrouw liever op de goede oude techniek van de peilstok in de tank! Was alle stookolie toch opgebruikt? Laat dan zeker een onderhoud uitvoeren nadat de tank is bijgevuld, maar voordat je de verwarming aanzet, want het bezinksel op de bodem van je tank kan de brander verstoppen!

6. Laat je leidingen je niet in de luren leggen

Opgelet bij vrieskou: niet-geïsoleerde leidingen kunnen geblokkeerd raken door condensatie en de verwarmingsketel bruusk doen stilvallen. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van storingen wanneer het begint te vriezen.

Een ander type storing kan zich voordoen bij gasketels, die soms niet meer willen starten nadat ze een tijd helemaal waren uitgeschakeld. Dat komt door een gebrek aan gas in de leiding. De leidingen laten ontluchten door een professional is dan de boodschap.

Ketels die lange tijd uitgeschakeld zijn geweest, hebben soms ook te kampen met een geblokkeerde waterpomp, en stookolieketels kunnen bovendien vervuilde en verstopte filters hebben.

Soms volstaat het al om 4 dingen te controleren

Soms weigert een ketel eens dienst door een detail dat je zelf kunt oplossen.

De thermostaat. Controleer om te beginnen de thermostaat: is het programma juist ingesteld? Kloppen de geprogrammeerde uren?

De voeding. Misschien is de stekker uitgetrokken, is er een zekering gesprongen of zijn er kabels beschadigd … Door een stroompanne of een geactiveerde veiligheidsmodus kan het zijn dat het toestel geen stroom meer krijgt en dus niet meer werkt.

Het waakvlammetje. Veel oude ketels zijn uitgerust met een waakvlammetje, dat altijd moet blijven branden. Is het vlammetje uitgegaan, dan reageert de ketel op geen enkel commando van het verwarmingssysteem. Deze vlam weer aansteken is dan de boodschap.

Resetten. Om je ketel aan de praat te krijgen, kan het volstaan om de instellingen te resetten door op de aan-uitknop of de resetknop te drukken. Volg hiervoor de instructies in de gebruikershandleiding van je verwarmingsketel.

Cv-ketel defect? Probeer het probleem op te lossen door deze stappen voor ‘eerste hulp bij storing‘ te volgen. Blijft je ketel ondanks alle pogingen dienst weigeren, doe dan een beroep op de pechdienst voor defecte verwarming van ENGIE. Een van onze 150 chauffagisten helpt je snel uit de nood.

Mijn ketel heeft er al heel wat jaren opzitten … Hoe weet ik of het tijd is om er afscheid van te nemen? Doe de test in 5 vragen.