Kapitaalinjectie Dexia doet begroting wankelen

© Belga

De kapitaalinjectie van 2,9 miljard euro die ons land aan de Frans-Belgische restbank Dexia heeft gegeven, moet in de begroting van 2012 ingeschreven worden. Daarmee ziet de regering haar plan om het geld bij de staatsschuld te rekenen falen.

Het Europese Bureau voor Statistiek heeft België met een brief ertoe aangezet om de kapitaalinjectie voor Dexia bij de begroting van 2012 te tellen. En daarmee wordt het plan van de regering om het geld als investering te zien, en dus bij de staatsschuld op te tellen, volledig getorpedeerd.

De gevolgen van die beslissing van Eurostat zijn aanzienlijk. Het budgettaire tekort van 2011 stijgt van 3 naar 3,7 procent. Het opgelegde cijfer van de Europese Commissie dat als norm moet dienen, is 2,7 procent. En daarmee is het budgettaire tekort van ons land dus een procent te hoog. De Europese Commissie kan België hierdoor een boete opleggen.

Geen invloed op cijfers van 2013

De melding van Eurostat komt net op het moment dat de kern aan tafel zit om de begroting van 2013 te doen kloppen. Ons land moet op zoek naar 2,2 miljard euro. De beslissing van Eurostat heeft voorlopig nog geen gevolgen voor die lastige evenwichtsoefening.

Het was voormalig minister van Financiën Steven Vanackere die groen licht gaf voor de kapitaalinjectie. Zo wilde hij vermijden dat de torenhoge waarborg die op de Belgische schouders rust ons land doet wankelen. Vanackere opperde dat het geld van de injectie als investering kon ingegeven worden. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content