Marleen Finoulst
Kanker door stress
Kankercellen trekken zich geen sikkepit aan van wat u voelt of denkt. Omgekeerd, positief denken of traumaverwerking helpt het genezingsproces geen stap vooruit.
De theorieën omtrent de Nieuwe Germaanse Geneeskunde, die we de voorbije dagen via De Standaard leerden kennen, slaan met verstomming. Kanker zou het gevolg zijn van vroegere trauma’s.
Het is een hardnekkig misverstand dat blijft terugkomen: de overtuiging dat stress en andere negatieve emoties een rol spelen bij het ontstaan van kanker of bij het uitblijven van herstel. Dat bleek recent nog uit Australisch onderzoek (Psycho-Oncology. 2011).
Twaalf en 24 maanden nadat ze de diagnose van agressieve borstkanker hadden kregen, werd aan 1684 vrouwen gevraagd of ze een idee hadden waarom precies zij het slachtoffer werden van de ziekte. Een kleine helft (43%) van de respondenten geloofde dat bepaalde levensstijlfactoren een invloed hadden op het ontwikkelen van hun borstkanker, en het merendeel daarvan zette stress met stip op nummer 1.
Nochtans werkt het zo niet. De voorbije jaren werd heel wat onderzoek verricht naar een mogelijk verband tussen positief denken en het genezen van kanker, en omgekeerd, tussen stress en het ontstaan van kanker, maar die link blijkt er gewoonweg niet te zijn (Journal of Clinical Oncology. 2007; 25(36): 5689-5690).
Tumorcellen trekken zich geen sikkepit aan van hoe iemand zich voelt of denkt. Kanker is het gevolg van ontspoord DNA, en dat blijft niet in het gareel door positief te denken. Toch is het aanmoedigen van positieve gedachten bij kankerpatiënten door de omgeving niet verkeerd. Wel integendeel. Vechten tegen de ziekte en geloven dat je controle kan herwinnen is een manier om ermee om te gaan en maakt het lijden draaglijker.
Betrouwbare, wetenschappelijk correcte informatie over kanker, vindt u ook op www.reliablecancertherapies.be
Marleen Finoulst, Bodytalk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier